"Tacksam för svar"

Då och då får jag mail som avslutas med "Tacksam för svar". Just de orden provocerar mig något. Jag förmodar att jag läser in en passiv aggressivitet som säkert inte är menad. Men det är mitt jobb och min skyldighet att svara på mail som inkommer. Formuleringen indikerar att jag (eller kollegor?) vanligen inte svarar och jag därför måste uppmanas att ge vederbörande ett svar.

Som sagt, det är jag själv som läser in passiv aggressivitet i det.

Andra mail triggar mig på andra sätt - som när det varken finns ett "hej" eller "mvh Namn" i ett mail. Som om jag vore en chat-robot.

Men andra dagar får jag jättefina och glada mail. Jag får väl försöka tänka på dem.

/Otacksam mailsvarare.

Kommentarer

Jag kan ofta läsa text på just det sättet. Särskilt om det är ett seriöst och vuxet meddelande utan en massa smileys..... Jag brukar ofta avsluta sms med att jag vill ha en bekräftelse. Men det är när vi ska döma tillsammans och jag vill veta att de jag ska döma med kommer. M
Matilda sa…
Hanna >> Lustigt det här med smileys, det är som att det förändrat lite av vårt sätt att kommunicera. Ibland känner jag mig nästan tvungen att lägga in en smiley (även i jobbsammanhang) för att betona att det jag skriver är positivt.
Jenny sa…
Personligen har jag alltid använt frasen "tacksam för svar" för att (näst intill) be om ursäkt för att jag eventuellt stör eller ställer krav på mottagaren. Lite som att jag vill betona att jag förstår att mottagaren säkert har bättre saker för sig än att svara på mina frågor, och att jag därför är tacksam för att han eller hon tar sig tid och energi att svara. Dessutom känns frasen som en artigare och mer formell version av exempelvis "Jag skulle bli superglad om du svarade". Jag trodde att det var det som var själva poängen med frasen, men med tanke på att jag har aspergers så finns det väl en viss risk att jag missuppfattat detta, haha! Det var faktiskt första gången i hela mitt liv som jag hört att den frasen kunde upplevas som negativ, så där lärde jag mig något nytt! Smileys underlättar tveklöst för oss "aspies" 😅
Matilda sa…
Jenny >> Det finns ju absolut en positiv andemeningen i formuleringen! Och det är säkert så att många använder den just som du beskriver. Och säkert är det många av dem som skriver så till mig också menar, men jag får också mail utan "hej" eller ett "mvh" eller ens undertecknat namn i min jobbroll som gör att jag läser in en passiv aggressivitet helt i onödan. :)