Historiskt mysterium: Mysteriet med flaskposten

Idag bjuds på en nyhet som idag kanske bara hade passerat pressarna ifall det var nyhetstorka:

En mystisk flaskpost funnen vid Ölands ostkust.
Privat till Dagens Nyheter.
KALMAR, torsdag.
    En flaskpost har i dag upphittats på Ölands östra kust. Flaskan innehöll ett blad ur en annotationsbok med några anteckningar på ryska. Trots översättares hjälp kunde någon sammanhängande uttolkning ej vinnas. På bladets sidor finnes blyertsskrifter. Å den ena läses: "Brev till födernebygden! Förväl mödernetrakt!" Bladets andra sida har fått följande översättning: "Denna, flaska. Virveln. Virvelstorm. Skrivet under svåra ansträngningar. Kostin".
    Genom tidningen Barometerns försorg har den mystiska flaskposten översänts till svenska konsuln i Riga. (Dagens Nyheter 1913-04-04)

Jag har efter denna artikel påträffat fler notiser om mystisk flaskpost från olika delar av landet. Meddelanden har ofta spekulerats kring kunna röra någon form av sjöolycka och därför blivit en polisiär angelägenhet.

Skickar folk fortfarande flaskpost? Jag vill minnas att jag och en klasskompis i låg- eller mellanstadiet testade en gång och fick hjälp av några vuxna att kasta i den från någon brygga. Men de menade att den snart skulle spolas upp på stranden. Av detta har jag lärt mig att det nog är mest optimalt att kasta flaskorna med meddelanden i från en båt en bra bit ut på vattnet.

Även om skönlitteraturen gärna gör gällande att flaskpost skickas från människor i nöd, ofta strandsatta på en öde ö (t.ex. Pippi Långstrump), så tänker jag att många nog bara skickar flaskpost för skojs skull. Eller vad tror ni? Har ni själva skickat eller hittat en flaskpost?

I övrigt tror jag att jag ska börja kalla mina anteckningsböcker för "annotationsbok".

Kommentarer