Historiskt mysterium: Om uppseendeväckande vandring i en park

Att följande notis ens betraktades viktig nog att inte bara rapporteras om i Jönköping men även i en dagstidning som Dagens Nyheter är mystiskt från mitt nutida perspektiv:

Sport. I måndags afton sågs en ung man med hastiga steg oafbrutet vandra kring hamnparken i Jönköping, hvilket slutligen väckte ett sådant uppseende, att en stor folksamling uppkom. Saken syntes mystisk, och ingen ville tilltala eller störa den promenerande. Kl. 11,30 stannade emellertid vandraren och lät tala med sig, då det befans, att han med några vänner ingått ett vad att gå 20 gånger omkring parken på en timme. Han förlorade emellertid vadet, ty till den föresatta promenaden hade åtgått en haf minut öfver timmen. Den tillryggalagda väglängden utgör emellertid 28,00 fot – och det är vackert så. (Dagens Nyheter 1879-07-10)
Först tänkte jag att det var mystiskt att det var så många människor uppe och i en park så sent på kvällen i måndag, men så insåg jag att det ändå var sommartid och kanske inte alltför mörkt ute. Hur stor folksamlingen egentligen var framgår inte av rapporteringen. Inte heller var hans vänner befann sig för att kontrollera att vadet utfördes korrekt.

Det största mysteriet är kanske hur långt personen egentligen promenerade. För 28 fot i det äldre svenska måttsystemet motsvarar drygt 8,3 meter, medan 2800 fot motsvarar 831 meter. Med den engelska foot-måttet motsvarar 28 foot 8,5 meter, och 2800 fot motsvarar drygt 853 meter Vilket också är relativt lite för en timmes promenad.  Det förefaller sig rimligt att det saknas en nolla i notisen. I så fall promenerade vandraren någonstans mellan 8,3-8,5 kilometer vilket måste anses ett väldigt raskt tempo.

Kommentarer