Att upptäcka en bok

Jag tycker om att gå och botanisera på hyllor i biblioteket för att bli överraskad och hitta något nytt. Särskilt kul är det med facklitteratur när man försöker ringa in t.ex. ett forskningsämne. Visst går det att söka sig fram till böckerna via databaser men det är inte alltid enkelt och förutsätter att man använder samma ord. Det går dock att bli överraskad även i en digital bokhandel insåg jag för något år sedan. Jag höll på att söka på något ämnesord för att se om det skulle dyka upp något spännande kopplat till ett projekt. I sökresultatet dök då boken Before the coffee gets cold av den japanska författaren Toshikazu Kawaguchi upp. Då beskrivningen lät intressant och min sambo är intresserad av Japan köpte jag den. Båda gillade den och därefter har jag hunnit läsa båda uppföljarna Before the coffee gets cold: Tales from the cafe och Before your memory fades (en fjärde Before we say goodbye är under utgivning.)

Before the coffee gets cold, Before the coffee gets cold: Tales from the cafe och Before your memory fades. Alla skrivna av Toshikazu Kawaguchi.

Varje bok består av fyra mindre berättelser som ändå är sammanvävda för de alla kretsar kring ett visst café (tredje boken är lite annorlunda). På detta café får det nämligen att resa tillbaka i tiden. Att göra det är dock inte helt lätt - du kan nämligen bara resa tillbaka och träffa någon som besökt samma café. Du kan inte ändra historien under din tidsresa. Inte heller får du lämna stolen du sitter på. Och allra viktigast, du måste dricka upp ditt kaffe innan det svalnat.

Det är dock ingen fantasy-berättelse, utan snarare olika livsöden som berättas. Det finns olika händelser som föranleder att någon vill resa tillbaka i tiden och varje tidsresa resulterar i ett särskilt möte som tillför nya perspektiv. De är fint skrivna och jag uppskattar att läsa böcker från en annan litteraturkultur eftersom de ofta har ett helt annat sätt att berätta en berättelse än vad en typiskt "svensk" nutida roman har. (Jag kan nog inte utveckla det här resonemanget särskilt bra, men jag brukar ofta bli fascinerad av afrikanska författares sätt att lägga upp en berättelse.) Sammanfattningsvis - jag är riktigt glad över att ha "ramlat" över första boken av en slump.

Böckerna tycks ännu inte vara översatta till svenska men de engelska översättningarna upplevde jag inte alltför svåra. Flera bibliotek verkar ha de två första böckerna i serien.

Kommentarer

Eva Maria sa…
Jag har precis läst ut den första delen av den serien! Tipset fick jag av dig här i ett tidigare inlägg (eller kanske om det var när du lämnade en kommentar på min blogg). Tack så jättemycket för tipset! Jag tyckte mycket om boken och nu har jag köpt de två nästa delarna och ser fram emot att läsa dem. Det jag gillar med berättelserna är att de påminner en om att det är viktigt att ta vara på livet och att tänka mer medvetet över de val man tvingas göra ibland. Tycker också om att humor och allvar varvas i de olika personernas berättelser! Absolut spännande också att läsa något från den japanska kulturen.
Håller verkligen med dig om att det är härligt att botanisera efter böcker i ens favoritämne! Jag kan fastna i en timme framför Bokus, Amazon med flera, och titta vilka böcker som finns om rensa ut, minimalism, simple living... mina favoritämnen!
Önskar dig en trevlig helg och mysiga lässtunder!! Kramar Eva Maria <3
Matilda sa…
Eva Maria >> Vad roligt att du fick tag i boken och gillade den! Hoppas du får nöje även av de kommande två :)
Jag har lagt några av dina boktips på minnet också, och hoppas att kanske hinna läsa dem till sommaren :)