Historiskt mysterium: Ärliga tjuvar

Även kriminella kan ha ett samvete och komma till slutsatsen att det är rimligt att göra rätt för sig själv. Som denna påstådda tjuv som verkar ha fått samvetskval på sin resa genom landet:

Tjuv anmälde sig själv
Ville bli satt i finkan
    En mystisk "tjuv" kom på onsdagen och anmälde sig för polisen i Gävle. Det var en 56-årig man från övre Norrland som bad att få bli inburad. Han påstod sig ha stulit en rock i Stockholm, och för det ville han bli arresterad. Polisen måste sätta i gång utredning för att undersöka om man kunde tillmötesgå hans önskemål. (DN, Gävle.) (Dagens Nyheter 1950-10-19)

Huruvida den påstådda stölden kunde redas ut och ifall mannen för detta brott blev inspärrad eller fick annat straff förtäljer inte historien.

Kommentarer

Tony sa…
Man vill ju ge sken av att kriminella är mer hänsynslösa förråade numera än förr i tiden. Kanske han bara ville sova på en säng denna natt.
Nu framgår det ju inte om det var vinter. Men om han stulit en rock så kanske det var kallt ute. Och han kanske frös och vill få vara inne i värmen i finkan. Kul att få fantisera om vad som egentligen hände!
Matilda sa…
Tony >> Det är en mycket rimlig teori. Om han varit på turné i landet kanske pengarna började ta slut och kostnaden för pensionatet för dyrt.

Anna >> Det verkar ha varit i oktober och då kan det verkligen vara kyligt. Ja verkligen, det finns mycket att fundera över i de här små utdragen ur tidningarna.
Ajli sa…
Var är det du hittar dina historiska mysterium? :)
Matilda sa…
Ajli >> En del hittar jag via Kungliga bibliotekets sida för inscannade dagstidningar som är sökbart och går tillbaka till 1600-talet. Men sitter man hemma (och inte på KB eller på särskilda biblioteksdatorer) så kan man bara ta del av sådant som är äldre än 115 år pga upphovsrätt. Det mesta hämtar jag dock från DN:s egna digitaliserade arkiv som också är sökbart (men endast tillgängligt för prenumeranter). Jag tycker det är superkul (men är kanske lite nördig) och har testat mig fram genom olika sökord för att hitta mysterier. Jag får ju flera tusen träffar så jag behöver först sålla utifrån förhandsgranskningen och sedan skumma sådant som verkar intressant. :)