Historiskt mysterium: En mystisk detektiv

Jag vet ärligt talat inte om vem som helst kan kalla sig för detektiv. Det finns ju ingen certifierad eller legitimerande utbildning i Sverige, mig veterligen till privatdetektiv. Annat är det med polisyrket, man får (väl?) inte utge sig för att vara polis om man inte är det.

I nedanstående notis är det inte helt lätt att få kläm om historien. Men jag tror det är personen som skrivit anmälningarna som är den som hänger utanför tandläkarklinikerna:

Mystisk detektiv sporde om tandpina.

    Till polisen har under sista tiden inkommit anmälningar undertecknade av en herre som skriver sig A. Westerberg, Lidingö, mot tandtekniker och dentister som han anmäler till åtal för olovligt utövande av tandläkaryrket. I anmälan fodrar han angivarandel i böterna
    Mannens sätt att gå tillväga är ganska förvånande. Han uppehåller sig nämligen i trapporna utanför tandteknikernas mottagningar. När någon kommer ut från mottagningen springer han efter denna och frågar om vederbörande varit inne på kliniken och pinats. Om han fick nekande svar förklarade han att han var detektiv och tyvärr var skyldig att övervaka tandteknikerna. Rapporterna ha icke föranlett någon åtgärd då ingen förseelse kunnat vederläggas vederbörande till last. Polisen har icke lyckats komma i förbindelse med angivaren. (Dagens Nyheter 1932-04-24)

Man kan ju undra varför herr Westerberg kände ett kall att bedriva denna undersökningsverksamhet mot tandläkare. Hade han månne varit med om obehag själv vid ett besök? Varför önskar han ta del av pengarna men gör sig inte anträffbar?

Och framför allt - det framgår ju vad han gör när tandläkarbesökaren sagt nej, men vad gjorde han när de sa ja, att de hade blivit pinade?

Mycket mystiskt...

Kommentarer

Intressant notis, och väldigt mystiskt! Så många frågor..