Historiskt mysterium: Mysteriet med pengarna i brödburken

Även den tjuvaktige kan få ångerkänslor och försöka gottgöra sina missdåd.

Tjuv gav igen 4.500 kronor via brödburk
Från Dagens Nyheters korrespondent
ESKILSTUNA, tisdag.
En mystisk penningstöld i Öja utanför Eskilstuna fick på tisdagen en sensationell upplösning. Någon gång under tiden 21–28 september försvann 4.600 kr. ur en låst byrålåda hos åkeriägare Ivar Selander i Björkeberga.
    Stöldhistorien var märklig därigenom att ingen åverkan gjorts på skrivbordet där pengarna förvarades eller några spår av tjuvarna i övrigt fanns. På tisdagsmorgonen hittade fru Selander 4.500 kr. av de stulna pengarna som stod ute på verandan till boningshuset. (Dagens Nyheter 1948-10-06)
Men vad hände med de återstående 100 kronorna? Och vem var tjuven? Var det någon i hushållet som "lånat" summan tillfälligt? Stod brödburken alltid på verandan eller var den nytillkommen? Om brödburken stod där till vardags, hade de kollat i brödburken i samband med stölden?

Ibland kan ju saker bara förläggas tillfälligt. Min far trodde sig en gång ha blivit bestulen på sina kort på en marknad vi besökt. Korten spärrades enligt gängse normer. Ett bra tag senare återfanns alla korten i en sko i vår hall... Jag säger inte att det var detta som hände i det beskrivna fallet ovan, men alla teorier behöver ju beaktas.

Kommentarer

Ibland kan det helt klart vara en själv som försnillar sakerna. Det där med korten i skorna påminner mig om för några år sedan så la jag upp mina kort i ett skåp i köket. Dagen efter skulle jag använda kortet men hittade dom inte. Det slutade med att jag spärrade samtliga kort och körkortet. Dagen efter hittade jag korten i skåpet där jag lagt dom... Snacka om minne som en guldfisk....
Matilda sa…
Hanna >> Jag sympatiserar med dig! Ganska ofta springer man runt och letar efter något som man var bombsäker låg på ett visst ställe...