Panta mera...

Så kom vi äntligen ihåg att ta med pantpåsarna till matbutiken. Eftersom de står längst in i klädkammaren befinner de sig i någon form av perifer minnesvärld. Men nu, fick de alltså följa med till pantmaskinen. Vad tror ni händer då?

Jo, då, vi kom hem med pantkvittot. Vi glömde lämna in det i kassan.* Lämpligt då att vi handlade på andra sidan stan där vi aldrig är...

Nyligen läste jag om en forskningsstudie som visar att ungdomar inte uppfattat pantsystemet till fullo, utan tror att panten fungerar som ett belöningssystem för att man återvinner dem. Samma studie menar därför att burksamlare, inklusive de föreningar som samlar pantburkar för att få ekonomi till föreningar, gör en stor insats för återvinningen.

*Innan jag blev sambo var min pantsamling betydligt mer blygsam och då tryckte jag som standard på gåvo-knappen. När panten numera blir lite större, inser jag att det inte blir så ofta. Det är intressant att det blir så (å andra sidan kan jag skylla på att just pantningen sällan är något jag ansvarar för).

Kommentarer

Jenny B sa…
Intressant att du skriver om detta - just häromdagen mindes jag hur snöpligt det gick när jag skulle panta min dåvarande pojkväns stora samling flaskor när han flyttstädade sin lägenhet. Maskinen vi brukade gå till var trasig så jag gick till en annan affär med en annorlunda maskin. När jag stoppat in alla flaskor i maskinen väntade jag på att den sista skulle registreras och skulle sedan trycka på "Donera"-knappen. Men under den där extra sekunden valde maskinen plötsligt att byta plats på de två knapparna på skärmen! Mitt finger var redan på väg mot "Donera" men hamnade istället på "Pant". EXTREMT onödigt eftersom exet skulle flytta till en annan stad och aldrig mer komma att handla i den butiken.
Matilda sa…
Jenny B >> Åh... Vad störigt! Jag funderar på ifall pantkvittona fungerar i samma kedja, dvs i andra butiker och städer så länge det är samma kedja.
Eva Maria sa…
Jag glömmer ofta att lämna in pantkvittot i kassan så nu på sistone gör jag så att när jag får kvittot så viker jag det runt mitt Ica-kort som jag ska betala med i kassan och då när jag tar upp kortet så ser jag kvittot.
När jag pantar ensam trycker jag på donera men när någon ungdom är med och pantar så vill de ha pengen....! Får se om det är något som ändras med åldern, hm?
Det är annars ett smidigt sätt att skänka en liten peng.
Matilda sa…
Eva Maria >> Det är smart det där med att sätta det runt kortet!
Haha, ja du får rapportera om de börjar donera panten när de blir äldre :)