Historiskt mysterium: Att stjäla ett hus

Vissa stölder framstår lite mer spektakulära än andra. En husstöld är ju lite av det udda slaget, även om huset i sig inte var så stort:

Mystisk stöld av sommarstuga
    En köpman i Njurunda gjorde stora ögon på onsdagsmorgonen då han såg ut genom fönstret från sin fastighet. Där tidigare hans sommarstuga stått fanns endast en sågspånshög vittnande om vad sm varit. Stugan, som mätte 2x3 m, var byggd av spåntat virke med sågspånsfyllda väggar och ägaren hade på senaste tiden piffat upp den då han hade för avsikt att forsla stugan till sitt sommarställe vid Armsjön. Ingen i fastigheten hade hört något särskilt natten mot onsdagen då stölden begåtts. Nu letar polisen i Njurunda, som tidigare aldrig fått en liknande anmälan, febrilt efter tjuvarna.
(DN, Sundsvall.) (Dagens Nyheter 1955-09-09)

Jag undrar om stugan gick att lyfta upp på något vis och ställas på ett flak av något slag, eller om den behövde monteras ner för att kunna stjälas. Jag undrar också ifall polisen eller ägaren någonsin hittade sommarstugan. Den torde ha kunnat kamoufleras genom lite färg och i något avlägset skogsparti.

Kommentarer

Eva Maria sa…
Men det var det mest galna jag har hört!! Nu förtiden är det lite mer sofistikerade stölder via lagfarter... har varit ett ärende med det i vårt område, verkligen obehagligt och läskigt. Tydligen kan man lyckas föra över en lagfart vid en förfalskad försäljning och den rätta ägaren får reda på detta först i efterhand.

https://www.lantmateriet.se/sv/fastigheter/Min-fastighet/Lagfartskapning/
Sommarstuga... låter mer som en lekstuga tycker jag med det måttet :)
Matilda sa…
Eva Maria >> Usch så läskigt!

Anna >> Haha, ja med dagens mått mätt är det absolut en liten stuga. Många moderna sommarstugor är ju som en mindre villa.