Husfasader i Brno

För några veckor sedan var jag i Tjeckien på en jobbresa. Jag hade aldrig varit i landet så det blev en spännande tur till Brno (som ligger närmre Wien än Prag). Att förmedla detta spännande i ett blogginlägg skulle ju kunna vara trevligt, men det visade sig att de flesta foton bestod av massa husfasader. Jag tyckte att det var jättespännande att titta på de olika byggnaderna (kanske för att jag förväntat mig någon form av sovjetisk arkitektur...), men det kanske inte riktigt är samma grej att titta på mina bilder. Nåväl, det står er fritt att läsa vidare eller ej. ;)

Ståtligt hus i centrum av Brno.
Ett annat välutsmyckat hus.
Flera portar och fasader hade varelser som "bar upp" byggnaden. Av ansiktsuttrycken att döma så var det tungt jobb.

När vi satt på en uteservering en dag kom en lång procession med människor i olika folkdräkter.

Vila Tugendhat är ett UNESCO-världsarv. Designat av Ludwig Mies van der Rohe 1929-1930.

St. Thomas-kyrkan.

Utanför kyrkan står denna mäktiga häststaty, Jobst of Moravia av Jaroslav Róna.
Högst upp på en kulle ligger fästningen Hrad Špilberk.
I vallgraven stod de här huvudlösa hundarna. Konstverk av Jana Hendrycha.
Det var väldigt fin utsikt från fortet.
Byst föreställande František Janeček, grundare av ett motorcykelföretag, av Radek Antonín Škrabal.

Det gamla stadshuset.

I porten till det gamla stadshuset hänger en krokodil, eller en "drake" som sägs ha plågat staden. (Läs mer på Atlas Obscura.)

Fina och fyndiga frimärken!

 
Lite fler fasader. Denna gata var riktigt vacker. Jag försökte föreställa mig vilka pampiga paradvåningar som skulle kunna finnas inuti.

 

Avslutningsvis - tre tuppar högst upp på ett hus.

Tyvärr hann jag inte med några museer. Men däremot en hel del god mat. Priserna var förmånliga och jag åt bra och god mexikansk, japansk och vegansk tjeckisk husmanskost. Sedan var de fenomenala på att göra hemmagjord god lemonad på olika smaker. Mycket läskande när det var varmt ute!

Kommentarer

Ajli sa…
Konst är något så... innerligt och märkligt. Det är generöst att ge det till sin befolkning. Särskilt om man inte hinner till några museum :D
Eva Maria sa…
Det verkar jättefint i den staden! Jag har varit i Prag två gånger men inte i andra delar av Tjeckien men har tänkt att det skulle vara spännande att utforska mer av det landet. Gillar också att titta på hus och fasader! Oj, så annorlunda med hund-konstverket!!
Kramar Eva Maria
Matilda sa…
Ajli >> Så sant så, jag har inte riktigt lyckats odla ett konstintresse, men tycker att offentlig konst och statyer kan vara fascinerande.

Eva Maria >> Hundarna var så skumma! Jag var mest i centrum av Brno så vet inte hur det ser ut om man beger sig längre ut, men tänker spontant liksom dig att det vore kul att se mer av landet även om jag kanske är lite mer sugen på att se mer av Österrike.