Varför delar sig isbitarna?

Vardagsmysterium så här i värmetider: Hur kommer det sig att inte alla isbitar blir en hel isbit utan delar sig i isbrickan? Uppstår det i infrysningsprocessen? Eller är det när man vrider på brickan för att få ut isbitarna? Har det med själva isbrickan att göra? Finns det ett särskilt knep för att garantera hela isbitar?

Isbricka med delar av isbitarna kvar i brickan.

 

Kommentarer

Det är luft i vattnet som orsakar det grumlighet i vattnet när man spolar det från kranen. Koka vattnet först, låt svalna och sedan in i frysen. Så skall du få fina bitar. Och när du tar ut dem så spola med ljummet vatten under isbrickan.
Så här tillverkas klar-is:
https://www.sundqvist.se/blogg/saa-goer-du-egen-klar-is


Trevlig helg.
Matilda sa…
Nilla >> Ah, bra tips - tack!
Åke sa…
Jag använder en ismaskin så då löser sig allt ;)