Historisk mat på moderna fat: Majdryck (1955)

Varje år brukar jag tigga till mig lite rabarber, så även i år. Nu är det förvisso juli och inte maj, men jag tror att denna dryck har potential under alla sommarmånader. Som kuriosa kan det nämnas att drycken kategoriserats under kapitlet "goda och vitaminrika måltidsdrycker". Receptet är enkelt och relativt snabbt.

Majdryck

Majdryck (rabarberdryck) i kall bringare.

1 kg rabarber
4 liter vatten
1/2 kg socker
Kanel (jag använde kanelstång)
Kryddnejlikor
Hel ingefära

OBS! Använd kastruller och dylikt som inte är ömtåliga då detta recept innehåller rabarber vars syra kan påverka metallföremål.

Skär rabarbern fint. Lägg i stor gryta/kastrull och blanda med vatten, socker, kanel, kryddnejlikor (hela) och ingefära.

Alla ingredienser minus vattnet.

Låt koka tills rabarbern faller sönder.

Rabarbern har börjat koka sönder.

Häll allt genom en silduk och låt kallna.

Silning pågår.
Servera i glaskanna med is.

Majdryck med rabarberpaj gjord på filodeg (penslat med brynt smör), överblivet passerat rabarbermos, skivad rabarber samt lite socker och mortlad kardemumma på toppen.

Omdöme och förbättringspotential: Det var enkelt att göra och det blev ett gott resultat med tydlig kanelsmak. Kanske bör man vara varsam med nejlikan om man inte är så förtjust i den. Jag tänker att det säkerligen går att byta ut nejlikan mot några hela kardemummakapslar. Kanske kan ingefäran skäras upp i bitar för att ge mer smak (min hypotes). Receptet blir ganska rejält. Jag gjorde endast en fjärdedel (dvs en liter), men det borde gå att slå upp i flaska och förvara i kylskåpet minst några dagar.

Drycken fungerar även varm och borde kunna tillredas som vinterdryck för den som frusit ner rabarberbitar. Jag sparade det "passerade moset" av rabarbern till en rabarberpaj vilket fungerade fint.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer