Boktips: Märket av Fríða Ísberg


Igår läste jag ut Märket av Fríða Ísberg. För flera månader sedan läste jag en recession om boken i DN som väckte mitt intresse, jag skrev upp den på min läs-lista och glömde sedan helt bort vad den handlade om. Jag vet inte om jag någonsin läst en bok som givit mig sådan här obehagskänsla genom hela läsningen och samtidigt fångat mig. Ungefär som den brittiska tv-serien Years and years som gick härom året, som även den är en ruggigt bra dystopi.

Märket utspelar sig i ett framtida Island. Så kallade "empatitest" har införts. Den som klarar testet kan välja att "märka" sig, hen kan välja att bo i ett "märkt" bostadsområde eller handla i en "märkt" butik tillsammans med andra som också klarat testet. Den som inte klarar sig erbjuds terapistöd och program för att utveckla sin empati. Samtidigt utmålas de som inte klarat testen som personer med större svårigheter, större risk att falla i kriminalitet och missbruk. I den dystopiska framtiden går det att abonnera på olika polistjänster, t.ex. för att kunna få snabbt skydd. Samtidigt som den som inte klarar testet får allt svårare att köpa en bra bostad eller behålla ett jobb.

Än så länge är testet frivilligt, men en framtida folkomröstning om obligatorisk märkning river upp känslor och delar såväl landet som familjer. I boken får man följa några olika personer i deras vardag som på olika vis är påverkade av testet, märkningen och folkomröstningen.

Det här är ingen feelgood-läsning, utan frammanar snarare reflektioner kring ett samhälle där människor delas upp i a-lag och b-lag.

Kommentarer

Får direkt associationer till pandemin och hur den hanterades i olika delar av världen. Under pandemin blev vi verkligen märkta. De som inte ville ta vaccinet blev på olika sätt indirekt bestraffade. Till och med i lilla Sverige som ska vara så demokratiskt och fritt....
Och direkt bestraffade också genom exempelvis uppsägning från jobbet och böter...
Idag kan det väl likställas med de som är "märkta" genom sin hudfärg. Eller sin religion. Kan tänka mig det väckte starka känslor att läsa den boken.
Matilda sa…
Hanna >> Det kan definitivt gå att dra vissa paralleller med vaccinationskortet och empatitestet i boken. Jag tänker att boken speglar människans flockbeteende, att vi kan vara ganska snabba på att hoppa på något som upplevs ge personliga fördelar och därmed också fördöma de som därmed anses vara vara "osolidariska" mot gruppen. Samtidigt som boken också visar på hur debatter blir polariserade.

Anna >> Absolut, många upplever nog redan att befinna sig i ett b-lag och stämplade i förhand. Det skulle också kunna handla om olika slags diagnoser.