Van Gogh Alive - en visuell resa i ett konstnärskap

 I somras hade vi möjligheten att se den turnerande utställningen Van Gogh Alive. Då var den i Skellefteå och ska i slutet av september öppna i Malmö där den huserar till januari. Tydligen finns det fler liknande utställningar som cirkulerar, t.ex. med Claude Monet.

Utställningen består av tre delar. Först historien om Vincent Van Gogh, om hans mående, hans karriär och några nyckelverk. För mig som inte är så konstintresserad var denna del väldigt intressant och värdefull inför del två.

I andra delen går man in i en ljus- och bildupplevelse. Detta kallas Sensory4 men är inte som 4D-film utan något annat. Under drygt en timme får man en visuell resa genom van Goghs konstnärskap. Utställningshallen är uppbyggd med flera olika skärmar där olika bilder visas. Du kan gå runt, eller sitta kvar på ett ställe, beroende på vad du föredrar. På skärmarna blandas olika bilder, lite historik och citat från konstnären själv (både på svenska och engelska). Upplevelsen ackompanjeras med stämningsfull klassisk musik.

När du kommer ut finns möjlighet att själv bli lite kreativ med penna eller kamera.

Det är en annorlunda konstupplevelse eftersom man inte ser en enda äkta tavla, men samtidigt får komma konsten så nära. Det var häftigt att se penseldragen i närbild och hur de gjort några konstverk levande genom t.ex. få väderkvarnar att snurra och tåg som reste genom bilderna.

Alla konstverk är - som jag förstått det - av Vincent Van Gogh.

Kommentarer

https://kalmarslott.se/utstallningar/monet-friends-alive/
Svärisarna såg Monet i Kalmar, så som du beskriver. De rekommenderar verkligen denna utställning!
Matilda sa…
Nilla >> Kul! Jag tänker att det kan vara ett bra sätt för många (som mig) att etablera en relation med konst.
Anni sa…
Rekommenderar filmen "Loving Vincent", om du vill se samme konstnär ur ett helt annat perspektiv. Mycket bra film!
Matilda sa…
Anni >> Tack för filmtipset! :)
Eva Maria sa…
Oh, tack för tips! Den vill jag så gärna gå och se!
Filmen Loving Vincent låter intressant också.
Mvh Eva Maria