Veckans ord: Bragelöfte
Lämplig dryck till brageskål? (Arkivbild.) |
Härom dagen hittade jag och sambon ordet bragelöfte i en annons för tvättmedlet Vita Tvättbjörn i en Husmoders-tidning från 1928:
"Tvättbjörns Bragelöfte till Sveriges Husmödrar: Jag lovar och svär vid innehållet i detta paket att för 1928 arbeta dubbelt mot förr – för samma pris. Ett bragelöfte värt millioner."Ordet var en ny bekantskap och därefter har det påbörjats en febril aktivitet för att återuppliva ordet och använda det i relevanta sammanhang.
Vad betyder då bragelöfte?
Ordet är sprunget ur den nordiska guden Brage, det vill säga skaldekonstens gud och går att belägga åtminstone till 1903 men ska alltså vara ett fornnordiskt begrepp. Det betyder "löfte om kommande bragder" eller "högtidligt löfte om stordåd". Ett löfte som kunde ges med en skål med en så kallad brage-bägare. (Källa: Svenska.se)
Genom en sökning i KB:s databas Svenska dagstidningar så verkar ordet mest flitigt använt runt skiftet mellan 1800- till 1900-tal. Efter 1960/70-tal används det väldigt sparsamt för att åter börja användas runt 2019-21. En av dessa sentida användningar är en artikel i Dagens Nyheter (2021-12-31) där traditionen med nyårslöften undersöks. Där slås det i en intervju med en forskningsarkivarie vid Institutet för språk- och folkminnen att nyårslöften inte hör samman med bragelöften. Dock lär det ha funnits ambitioner att försöka återuppliva ordet bragelöfte i början av 1900-talet som en form av nyårslöfte. Men, betonas det, bragelöfte har inget med nyår att göra utan härleds till Snorre Sturlassons kungasagor (1200-tal). I dessa beskrivs en tradition av att dricka ur en bägare och samtidigt utlova att göra något.
Några exempel på hur ordet har använts:
"Göran Persson har säkert många gånger ångrat sitt lättsinniga Bragelöfte om halverad arbetslöshet till år 2000..." (Dagens Nyheter 1998-01-23)
"Löftet att producera 40 000 lägenheter per år kallade statsrådet Lyngstad ett 'bragelöfte'. Han stack inte under stol med att han tvivlade på att det löftet skulle gå att infria." (Dagens Nyheter 1966-04-25)
"Nixon har blivit offer för ett bragelöfte i valrörelsens start om att han skulle besöka alla 50 delstaterna. Hans oförutsedda sjukhusvistelse i början av setember förryckte hans program, och nu visar det sig att han inte hunnit med någon påhälsning i det avlägsna Alaska." (Dagens Nyheter 1960-11-03)
"Landshövdingen förklarade vid överlämnandet av den unika gåvan att spjutet alltid skulle sitta i hans bästa rum och påminna honom om hans plitker som hövding över Dalarna. Detta bragelöfte bekräftades med att landshövdingen drack hembryggt enbärsdricka ur en silverbägare från 1700-talet." (Dagens Nyheter 1936-07-02)
"Höjdpunkten af festen var ändock professor Nordenskiölds halfva Bragelöfte vid bägaren att han än en gång ville draga åstad för att eröfra nordpolens fästning – ett Bragelöfte, i sanning öfvergående hvilken konung som helst." (Dagens Nyheter 1873-10-20)
Av dessa exempel kan man också ana att användningen av bragelöfte kan indikera en tendens att lova stort, men hålla tunt. Att det är lätt att göra storslagna löften inför publik med allas ögon på en, men när det kommer till kritan kan det vara svårt att infria det man sagt.
Har ni hört eller använt ordet bragelöfte någon gång? Hur skulle vi kunna använda det i mer vardaglig konversation?
Kommentarer