Historiskt mysterium: Den försvunna 1-kronan

Egentligen är detta inget mysterium som sådant, utan snarare en knepig räknegåta. Men eftersom den är klurig så tänker jag att den säkert kan roa en och annan läsare. Bakgrunden är att signaturen "Grubblande S." skriver till DN:s sida Namn och Nytt och undrar om någon kan hjälpa hen att lösa gåtan. Scrolla ner med försiktighet om du inte vill läsa svaret.

En gumma hyrde ut ett rum till tre herrar för 30 kr. tillsammans. När gumman kom till värden för att erlägga hyran tyckte denna, vilket i och för sig måste betraktas såsom ett mirakel, att herrarna gott kunde få rummet för 25 kr och gav därmed gumman tillbaka en femma. Gumman i sin tur tyckte att hon inte behövde betala tillbaka hela femman, utan gav herrarna 1 kr. var och behöll 2 kr. för sin egen del. Följdaktiligen hade de tre herrarna nu betalat 9 kr vardera. Alltså 9x3 = 27 + gummans 2 kr. = 29 kr.
    Hur kan nu detta hänga ihop? De tre herrarna hade ju faktiskt inte betalat mer än 9 kr. var. (Dagens Nyheter 1939-12-14)

Vad är då svaret?

Det tog mig en stund att klura ut, men jag kom på det till sist och har kontrollerat svaret (som publicerades två dagar senare).

Ursprungligen betalade herrarna 10 kr per person. De fick en krona tillbaka vilket indikerar att de betalt 9 kr i hyra, vilket är vad de tror när de får tillbaka sin 1-krona. Men, när hyresvärden gav reduktion så hade de i verkligheten betalat 8,33 kr per person till hyresvärden (25 kr delat på tre). Gumman lägger i sin tur beslag på 0,66 kr per herre (totalt 2 kr).

Kommentarer