Husmoderskunskap: Bäddning

Hur bäddar ni sängen? Har ni en särskild rutin eller slänger ni bara täcket i en hög när ni stiger upp på morgonen? Kanske hänger ni ut täckena i fönstret? Själv bäddar jag endast ordentligt när det ska komma gäster eller när jag byter lakan. Som kvalsterallergiker har jag nämligen fått lära mig att man inte ska bädda platt, utan bara låta täcket ligga i en hög så att sängen luftas och kvalster inte kan frodas. Den läkaren som gav mig det rådet som barn borde nog få en liten stjärna av mig eftersom hen sanktionerat min lathet.

Uppslagsordet bäddning indikerar dock att en husmoder borde ta bäddningen på största allvar:

Då man tillbringar mer än en tredjedel av sitt liv i sängen, är det mycket viktigt att varje människa har en god bädd och att sängutrustningen sköts rationellt genom en ständigt fortlöpande vård. (...)
    Bädden bör varje dag bäddas om, då det är nödvändigt att sängkläderna dagligen blir vädrade. De placeras härvid enklast på en stol framför fönstret i den ordning de ligger i sängen. Madrassen får ligga kvar på bädden. (Svenskt husmoderslexikon 1952)

Därefter följer detaljerade anvisningar om vad som bör göras varje dag.

  • Vänd madrassen. Huvudsidan ska hamna på fotsidan och bottensidan ska bli översida.
  • Bred ut underlakan, spänn över mitten. Vik in kortsidorna och bind med långsidorna (jag förstår inte riktigt dessa anvisningar till fullo).
  • Skaka upp kuddarna "från hörn till hörn", lägg på plats. 
  • Bred ut överlakanet så att det når en bit över kuddens övre kant. Vik in överlakanet nedtill.
  • Bred över en filt eller täcke.
  • Gör en vikning av filten ca 30 cm ner, dvs direkt vid kuddens underkant.
  • Vik ner överlakanet, skjut in en del av detta i vecket (även detta är lite oklart för mig men en bild tycks visa att lakanet viks under sig själv på något vis).
  • Vik in nedre kortsidan, fäst med långsidorna.
  • Om extrafilt används: denna bör "fästas i nedre kortsidan, vikas i tre delar och fästas löst in vid sidorna".

Hur lång tid ägnas åt bäddring kan man ju undra! Det påstås i artikeln att den rutinerade bör klara en säng på 2,5 minuter!

När jag läser anvisningarna så ser jag framför mig sängarna som min farmor bäddade. Jag förstod aldrig varför det inte fanns täcken hos henne. Det var ett tjockare överlakan och en filt som gällde, plus ett överkast. När vi sov över gick hon ofta in och bäddade efter oss (eftersom vi aldrig fattade hur vi skulle bädda snyggt...). Ack, om hon ändå haft samma läkare som mig som tillät henne att slarva med bäddningen.

* * *

Källa: Svenskt husmoderslexikon: Uppslagsbok för hem och familj i tre band från 1952 (5:e upplagan, utgiven av Medéns). Huvudredaktörer är Anna Schenström (f.d. föreståndarinna vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala), Vera Diurson (chef för Aktiv Hushållning) och Anna Lisa Söderholm (programtjänsteman i Radiotjänst för sociala frågor). Genom Libris kan jag spåra att det åtminstone kommit en upplaga 1949 och att 12:e upplagan (och troligen sista) utgavs 1963-64 i fyra volymer.

Inlägget är en del av min bloggserie Husmoderskunskap om vad det var för kunskap som en husmoder kunde tänkas söka och ha nytta av. Inte för att jag förespråkar att hemmafruideal eller stereotypa könsroller, men utav genuin nyfikenhet för vad det var för kunskaper som sågs som nödvändiga.  Utifrån ett nutidsperspektiv kan säkert en hel del kunskaper kan vara nyttiga i relation till krisberedskap, hållbarhet och ekonomi oavsett om man är man eller kvinna.

Kommentarer

Jenny B sa…
Oj oj, vilket slit med att bädda sängen ordentligt om man har överlakan och filt! Det är jag glad att jag inte har, mest för att jag tycker om att snurra in mig i täcket som en kokong och då tror jag att jag skulle få en skrapig filt i näsan förr eller senare.

Jag har inga allergier men vill också lufta sängkläderna efter att ha sovit. Jag viker täcket rakt ned på mitten och låter det ligga så i några timmar, innan jag viker upp det igen så att sängen blir bäddad. Egentligen betyder det väl att bara halva sängen blir luftad, men det känns som en bra början för mig i alla fall.
Matilda sa…
Jenny >> Slit var ordet!
Jag har alltid fascinerats över de som hänger täckena i fönstret varje dag. Det är en annan form av luftning. Frågan är vilket metod som är effektivast?