Skitgubbe

Nyligen fick jag ett infall att jag ville spela kortspelet skitgubbe. Eftersom jag inte kom ihåg reglerna och de inte fanns i vår upplaga av Kortoxen* fick jag använda internet. När jag väl började läsa reglerna fick jag lite av en chock - så här spelade ju inte vi skitgubbe när jag var barn! Det här var ett helt annat spel som jag aldrig spelat.

Efter lite om och men, kom vi fram till att spelet jag menade går under namnet vändtia (med en tia kastar man bort hela högen). Enligt "internet" kan dock vändtia gå under namnet skitgubbe i vissa delar, vilket kändes som en lättnad. Och mysteriet kunde således snabbt lösas och spelet spelas.

Skitgubbe (enligt mig), eller vändtia (enligt andra),

*Kortoxen av Einar Werner utgavs för första gången 1949.

Kommentarer

Emma sa…
Det här har förvirrat mig med flera gånger - bra att du redde ut detta! :D
Vi spelade också jättemycket vändtia i skolan. Ibland pratades det om skitgubbe, men jag begrep aldrig om man menade vändtia eller något helt annat, haha.
Har varken spelat vändtia eller skitgubbe som barn. Däremot mycket "tecknet" och "finns i sjön".
Matilda sa…
Emma >> Så skönt att inte vara den enda som varit lite förvirrad på ämnet!

Hanna >> Efter att ha googlat inser jag att det du kallar Tecknet kallade vi för Kotte i skolan. Minns det som ett roligt spel! Finns i sjön spelade vi också en del, men det är inte mitt favoritspel. Kul att se hur olika spel har så många olika namn!