Historiskt mysterium: Mysteriet med den badande räven

Djur som gör tokiga saker eller beter sig på ett sätt som människan tycker är "mänskligt" har länge fascinerat. Kanske även när djuren kommer in på "mänskliga" domäner.

Räv i badkar
    En ovanlig rävjakt ägde rum i Åsele samhälle på valborgsmässoaftonen, då familjen Cederblad plötsligt upptäckte att badrummet hade en räv som gäst. Ett barn kom in och fick se räven sitta i badkaret med tassarna på badkarets kant. Då pappan Helge Cederblad skyndade in gömde sig räven under badkaret, och fastän man sökte få Mickel att komma fram med hjälp av käppar och andra redskap höll sig räven envetet kvar under badkaret. Slutet blev att Cederblad måste avliva räven med ett skott från sitt gevär. Hur räven kommit in i badrummet är fortfarande en gåta för familjen. (DN, Umeå) (Dagens Nyheter 1955-05-02)

Med tanke på att jag bevittnade en räv som smet in på ett begravningskontor i somras så kan jag nog föreställa mig hur det gick till när räven tog sig in i badrummet. Nu fick berättelsen förvisso ett lite tragiskt slut, men jag fascineras ändå över att denna familjehistoria fick plats i en nationell dagstidning.

Kommentarer