En växande samling pepparkaksmotiv

I helgen har det doftat extra gott här hemma. I lördags av nygräddade pepparkakor. Och idag av lussebullar. Nu står vi oss ganska många veckor.

För flera år sedan - närmare bestämt 2008 - körde jag en tävling med gissa pepparkaks-motivet. Jag kom och tänka på det när jag stansade ut kaka efter kaka. Sedan dess har samlingen utökats drastiskt. Jag räknade till 98 olika formar. Det är galet många. Och då har jag ändå rensat ut vid ett tillfälle. Kanske dags snart igen att ta bort de där som jag egentligen inte använder, eller de som inte får ett bra resultat. Bästa formen är egentligen de som är relativt små och sammanhängande, dvs inte för smala ben eller annat som sticker ut och som gör det svårt att lossa från formen.

Det blir ingen tävling i år - men den som vill kan ju få gissa motiven på de här plåtarna:


Varje år envisas jag dessutom att göra egen deg. Men jag glömmer oftast hur STOR degen blir. Det tar nästan tre timmar för två personer att kavla ut allt och grädda...

Kommentarer

Jag hade massor av formar förut. Nu har jag bara 5. Men eftersom jag gör glutenfri deg som bara rinner ut så har jag istället klätt dem i rött garn och hängt upp i en mobil i köksfönstret. Ananasen och mumin var extra fina, och stora. Mums!
Matilda sa…
Anna >> Fem är betydligt lättare att diska, torka och förvara :D
Ah, så trist att det är svårt med glutenfri deg. Men kul med formar i granen - jag får nog föreslå det till sambon!
Vilka fina pepparkakor! SÅ välgjorda.
Jag tycker mig se muminpappan, frukter, fåglar, med många detaljer. Det blir kul att sätta kristyr på dem!
Matilda sa…
Nilla >> Tack snälla :) Jag gillar idén med kristyr, men tycker inte det är så gott, så här hemma kör vi utan.