Påfösare - i varje barnfamiljs besticklåda?

I en bestickkorg med barnbestick i en antikaffär hittade jag de här märkliga tingen. Affärsinnehavaren upplyste mig om att det var påfösare, ett verktyg för att skyffla upp maten på barnets sked eller gaffel. Tydligen ska de här vara ganska gamla, eller i alla fall från 1900-talets första halva.

Två påfösare till barntallriken.

För mig var detta helt nytt. Kanske för att vi inte har några barn. Men jag minns inte att vi hade sådana som barn. Helt bortglömt tycks inte påfösaren vara, det går att köpa nyproducerade samt exklusiva doppresenter. Huruvida det är barnet själv som ska stå för "fösandet" eller den vuxne är jag inte helt säker på.

Någon av er som har erfarenheter eller berättelser om dessa ting?

Kommentarer

Ajli sa…
jag har ALDRIG hört om en påfösare, men jag tycker de var king, jag ska hålla ögonen öppna på loppishörnen XD Nu påföser jag såklart med kniv åt mig själv, så inte därför, utan för att de är fiiina
Anni sa…
Jaaa! En sådan fanns i mitt barndomshem, den var brorsans. Han fick tillbaka den när vi tömde huset, inte för att han behöver den längre ;-) Det är barnet själv som föser upp maten på sin sked/gaffel.
Matilda sa…
Ajli >> Såååå skönt att inse att jag inte är ensam om att aldrig hört talas om detta! Äldre barnbestick kan vara riktigt fina - vi använder dem till t.ex. såser och tacos-tillbehör. Påfösare kan man säkert hitta en bra användning för!

Anni >> Kul! Och tack för att du löste mysteriet med vem som ska bruka påfösaren!