Historiskt mysterium: Den som spår hon får (rätt)?

Kan spådomar slå in? Ja, det är väl inte osannolikt även om jag själv kanske inte tror på spådom som sådant. Men frågan är om inte den som spår framtiden har möjlighet att påverka framtiden, förutsatt att den som spås tror på utsagan och aktivt söker få den att inträffa. I följande fall verkar dock siaren haft en finger eller två med i spelet. Men det blev kanske inte riktigt som korten förutsåg...

Spåkäringen gjorde tjänsteflickan till tjuf.
 – Privat till Dagens Nyheter. –

    BORÅS, måndag. I dag har här förekommit ett mål, hvilket afslöjat en i flera afseenden märklig förhistoria. En 23-årig flicka från Blekinge, hotelltvätterskan Axelina Viktoria Johansdotter, stod nämligen tilltalad inför rådhusrätten för en hel del stölder från resande, hvilka bott på det hotell där hon hade plats. Enligt hennes bekännelse skulle emellertid en 45-årig kvinna, hustrun Sofia Johanna Kindberg, förledt henne till de upprepade stölderna.
    Flickan hade besökt hustru Kindberg, känd i staden för sina "trollkonster", hvilken då spått henne i kort. Kindberg hade fått reda på att Johansdotter vid denna tid hade en fästman som skulle till Backamo för att fullgöra sin värnplikt, och detta förstod hon att begagna för, efter förhållandena, stora utpressningar. Hon meddelade nämligen att fästmannen komme att bli otrogen, men att Kindberg nog skulle kunna förhindra detta, om hon fick tillräckligt med pengar, och dessa kunde anskaffas genom stöld från gästerna på hotellen. På Johansdotters uttalande fruktan för upptäckt hade Kindberg svarat att hon nog kunde så mycket att hon skulle kunna fria henne från straff. Johansdotter började då sina tillgrepp. Vid ett tillfälle tog hon 50 kr., vid ett annat 25 kr. o. s. v., och allt öfverlämnades till Kindberg. Till sist tordes Johansson icke stjäla mer, hvarför hon, då Kindberg ej var nöjd, började ta af sina egna kläder för att tillfredsställa Kindberg. Johansdotter förklarade äfven att hon kändt sig "dragen" till Kindberg, på hvilkens spådomskonst hon trott. Hon hade visserligen varit ängslig för upptäckt, men hade alltid känt sig lugn då hon varit på besök hos Kindberg, hvilken lagt ut kort och "sett" att ingen fara var på färde.
    Kindberg nekade, medan Johansdotter under häftig gråt erkände sina brott.
    Målet uppsköts till nästa måndag. (Dagens Nyheter 1910-01-25)

Hur gick det då? Dagens Nyheter rapporterade om domslutet 1 februari samma år framgår olika vittnesutsagor där ytterligare en kvinna också fått spådomen att hennes fästman skulle överge henne, men att detta kunde motverkas på följande sätt:

Hon skulle slå in 5 silvferslantar i en knut på tre hörn af en näsduk, i den fjärde hörnet skulle hon knyta in 3 nypor jord ur hennes egna blomkrukor samt sitt och fästmannens namn skrifna å ett papper. Det hela skulle inslås i eett paket och inlämnas i en butik där Kindberg skulle afhämta detsamma. (Dagens Nyheter 1910-02-01)

Johansdotter dömdes till tre månaders fängelse, villkorlig dom, medan Kindberg fick "tre månaders straffarbete för första resans stöld och för bedrifvande af spådom till 200 kr. böter."

Även i modern tid finns exempel på sierskor som förskansat sig pengar med någon form av påtryckning. 2008 så dömdes en spådam i Sverige för villkorlig dom och böter för ocker (Dagens Nyheter 2008-04-03). 2012 dömdes en annan spådam till fängelse i 2 år och 6 månader för grovt bedrägeri (SVT 2011-04-20). Med det sagt får vi hoppas att andra som uppsökt sibyllor och spåmän fått mer lyckosamma upplevelser.

Kommentarer