Historiskt mysterium: Ett hårresande mysterium?


Att använda elektricitet för att locka eller permanenta håret tänker jag kan ha varit lite läskigt till en början. Men säkert mycket modernt. De första maskinerna verkar dock inte ha varit alltför effektiva, de drogs med lite barnsjukdomar.

Hårfrisyrens mysterier.
    En lustig scen utspann sig häromdagen inför en domstol i Westminster. En damfrisör hade anmärkningar att göra mot en hårfriseringsmaskin, som drevs med elektricitet och som ibland blev för starkt upphettad, varför han ej ville betala fabrikanten det pris för vilket han beställt den. Den användes för hårets "ondulering" och proceduren tog i regel 2 1/2 timmars tid, men ibland kunde damen, som på detta sätt skulle förskönas, också få sitta 5 1/2 timmar under behandling.
    — Fem och en halv timmar! Milda himmel, utropade domaren. Och vad kostar en sådan frisering?
    — 6 1/2 guineas, skulle jag tro, blev svaret.
    Under diskussionen om maskinens funktionerande sade domaren:
    — Ja, det här kan jag ju omöjligt bedöma utan att ha sett hur saken går till.
    Varpå hårfrisören under åhörarnas munterhet inviterade honom att ta proceduren i beaktande på hans lokal den tid sm det bäst passade honom. (Dagens Nyheter 1922-07-11)

Eftersom jag aldrig permanentat mitt hår (jag har självlockigt) så blev jag lite nyfiken på hur lång tid en "ondulering" skulle ta idag. Någonstans mellan 1,5-3 timmar verkar vara en standardbehandling beroende på hårlängd vilket tycks inkludera tvättning och klippning. Så då verkar ju inte permanent-tekniken utvecklats särskilt mycket på hundra år. Ja, om man nu inte jämför med den där apparaten som diskuterades i domstolen.

Fast det allra största mysteriet återstår: Gick domaren och fick sitt hår permanentat? Eller nöjde han sig med att ha en permanentad peruk som tycks vara vanlig i det brittiska domstolsväsendet?

Kommentarer

Emma sa…
Hahah! Jag hoppas innerligt att domaren gick dit och fick en tjusig frisyr.
Matilda sa…
Emma >> Jag med! :D
Anni sa…
Ojoj, tänk bara på den elräkningen!