Skafferiinventering

Igår tog vi tag i projektet "inventera och städa skafferiet". Det visade sig vara en god idé (i dubbel bemärkelse). Det ni ser på bilden är inte riktigt allt, ytterligare en hylla med mjöl, gryn och bakingredienser samt en hylla med dryck och oljor fick inte plats på bordet. Tydligen har vi en förmåga att köpa på oss lite av varje, vilket kan vara bra med tanke på beredskap. Men risken är ju att man tappar överblicken, särskilt eftersom vi har ett stort och djupt skåp.

Nu har vi alla fall upprättat en lista med produkter som bör ätas. Det är ju inga färskvaror så det klarar sig efter "bäst före"-datumet. Idag blir det till exempel en burk med marginal "utgången" ravioli (en beredskaps-konserv som har fått en ersättningsvara) till middag.

Den goda överraskningen var en burk bortglömda hembakade pepparkakor som på något mystiskt vis hamnat högst upp och längst bak. Jättemystiskt! Jag skyller på att jag inte ens når den hyllan och att vi bakade väldigt många pepparkakor...

Vad har ni glömt - eller gömt - i era skafferier?

Kommentarer

Blev ju lite julafton där, så gott med pepparkakor! Vi har har inga skåp, bara lådor. Så det är väldigt bra översikt av våra skafferivaror. Så har nog inga överraskningar där faktiskt.
Jag rensade ut mjöl, nötter med mera ur skafferier i denna veckan. Man behöver titta igenom skafferi, kyl och frys oftare...
Matilda sa…
Anna >> Jag har haft lådor en gång i ett kök, de var hyfsat praktiskt men fick ju inte plats med allt. Så det slutade med att jag köpte ett stort skafferiskåp för att ha någonstans att ha allt i. Men jag vill verkligen ha ett bättre skafferi med överblick!

Nilla >> Jo man behöver ha en titt igenom allt så man inte glömmer bort något. Men allt blir inte dåligt - vi åt som sagt ett år "för gammal" ravioli härom dagen :D
Tony sa…
I kylskåpet tror jag det finns ett par glasburkar med något som blivit kvar och ett par burkar Anjovis som flyttade med till lägenheten... ofta är det ju detta en bristvara vid jul. Men i år blev det ingen julmat så de står väl kvar längst in i kylskåpet. :-)
Anni sa…
Här har vi välfyllda hyllor med både torrvaror och konserver. Det mesta håller ju länge om man inte får in ohyra av något slag. Minns fortfarande brorsans lumparpastej och mörka chokladkakor som höll i tiotals år. Det är precis sådant man ska ha i beredskapsförrådet.
Men jag tog fram en burk sniglar som av förståeliga skäl inte öppnats utan stått gömd - men inte glömd - längst in i ett hörn. Dess bäst-före-datum var tjugo år gammalt och burkinnehållet saknade substans. Minst sagt.
Emma sa…
Haha åh vilken underbar överraskning med pepparkakorna!
Vi skulle nog kunna göra en "negativ" inventering av vårt skafferi - vi saknar ofta saker som borde finnas, t.ex. vetemjöl, socker, konserver, med mera...
Matilda sa…
Tony >> Man vet aldrig när man behöver ansjovis! (I mitt fall är det i och för sig närapå aldrig) Kan vara bra att ha ett förråd när det är bristtider.

Anni >> Man tänker att det skulle finnas en efterfrågan för sådan lumpar-mat igen. Men oj oj, 20 år gamla sniglar lät läskigt!

Emma >> Ni får skylla på att ni precis flyttat. Hos oss är det: "Utan vetemjöl i två dagar försmäktar vi i detta skafferi"
ajli sa…
Mitt skafferi har många trevliga ting i sig, men det som står på tur är att laga något med alla linser och bönor - jag fattar inte hur de blir så många.. måste köpa dem i slutet av månader när det börjar knota i kassan, men sedan lagar något annat ändå. Det är verkligen ett helt skåp med linser nu XD
Matilda sa…
Ajli >> Du kan grodda linserna! Det blir jättegott! (Men gör inte samma misstag som mig gällande röda linser... röda linser måste vara hela för att kunna groddas, men ofta säljs de halverade....)