Kulturweekend i Stockholm

Några gånger om året försöker jag och sambon planera in en långhelg i Stockholm för att umgås med familj och vänner. För min del blir det också ett välkommet tillfälle att fylla på med kulturupplevelser. Denna helgen maxade vi det ordentligt.

Vi började med den nya utställningen Nordbor på Nordiska museet som ger en insyn i Sveriges 500-årigs historia. Jag har aldrig sett så mycket folk på Nordiska museet! Superkul så klart att den är populär men det blev lite trångt på vissa ställen. Vi hade blivit varnade att ett besök skulle kräva tre timmar, men vi konstaterade att vi nog fick gå igenom hela i lite snabbare takt: en timme. Men vår målsättning är att komma hit på en lugnare dag och ha laddat ner audio-guiden i förväg. Utställningen gav mersmak och jag gillade verkligen hur utställningen inte bara hade den klassiska kronologin utan även årstidernas växlingar.

Ett av 1700-talsrummen.

2000-talet.
Efter en lunch gick vi ner i källaren för ett besök i Tidsvalvet på samma museum. Det är en interaktiv utställning om barnens historia som rekommenderas från 8 år. Lite lustigt blev det när vi endast var vuxna som ville in... Tidsvalvet innehåller utställning, en spökhistoria och ett uppdrag så vi hade roligt! Det är en mycket snygg utställning.

Tidsvalvet på Nordiska museet.
En glimt in i uppdraget. Både klockor och äldre uppslagsverk har kommit till kreativ användning i utställningen.

Sedan promenerade vi vidare till Vrak - Museum of wrecks, ett marinarkeologiskt museum som har länge stått på min lista. Även här fanns snyggt gjorda utställningar. Kanske var entrépriset något dyrt för vuxna över 18 (under är det gratis) men det finns både kombinationsbiljett till Vasamuseet och ett årskort som gäller på båda som är prisvärda. Jag blev oväntat berörd av rummet som handlar om Estonias förlisning. Här spelas anropen mellan fartygen som befann sig nära Estonia. Vi får höra hur de blir kontaktade av Estonia och hur de sedan förlorar kontakten och hur de beger sig dit. Gradvis går det upp för dem att fartyget förlist, ändå håller de lugnet i kommunikationen. Det är otroligt starkt.

Som introduktion till museet får man se en film där man studtals befinner sig under ytan.
Utställningen om det förlista skeppet Resande Man.

Resans huvudpunkt var Hotell Vita Hästen på Folkoperan. Operett från 30-talet som utspelar sig före första världskriget. Vi hade aldrig varit på operett men Vita Hästen har varit med i Melodikrysset otaliga gånger. Att bland annat skådespelaren Jonas Karlsson (enligt mig en av våra stora skådespelare), Stina Ekblad och Lennart Jähkel har roller gjorde att vi vågade köpa biljetter. Och vi blev otroligt glatt överraskade - det var väldigt roligt! Den minimalistiska scenografin förstärktes av en ytterst närvarande och engagerad ensemble. De lekte med miner och fick det att kännas som att det ösregnade på scenen. Vi konstaterade att publiken var väldigt homogen och att vi drog ner medelåldern något. Det känns faktiskt lite oroväckande, om konstformen ska leva vidare behöver nya målgrupper hitta hit och uppleva opera och operett som relevant. Och just denna operett torde vara en utmärkt igång till konstformen. (Läs även Jennys recension på bloggen Kulturdelen).

Dags för operett på Folkoperan.

Det visade sig dessutom vara Kulturnatten, något vi inte var medvetna om när vi planerade helgen. Jag hade aldrig varit med på Kulturnatten innan men det var roligt att se att så många var ute! Det fanns flera olika museers kvällsprogram som väckte vårt intresse, men i slutändan hamnade vi något trötta på Etnografiska museet och såg ¡Viva Mexico!.

¡Viva Mexico! på Etnografiska museet.

Det fanns några riktigt häftiga masker i utställningen.
Lite mat blev det förstås också under långhelgen. Vi körde på stort med en vegansk sjurätters avsmakningsmeny. Det var gott och var en rolig upplevelse. Därtill hanns det med två varianter av mapo tofu samt japansk ramen i en liten källarrestaurang.

Rödbetsros - en av rätterna på den veganska restaurangen.

Sedan återvände vi hemåt, mätta och kultiverade. Och för att göra en gliring till en viss DN-skribent så har vi inmundigat en stor mängd kulturella upplevelser av olika former och kan som fullvuxna människor med gott samvete se resten av säsongen av Masked singer...

Kommentarer

Vad kul med en kulturhelg i Sthlm i kombo med vänner och god mat!
Emma sa…
Vrak-museet lät ju väldigt spännande, hade aldrig hört talas om det. Tack för tips! :D
anitam sa…
Hej! Kul att läsa och se bilder från er upplevelserika helg. Jag vill gärna se Nordbor ev i sommar. Förstår att man behöver god tid på sig om man vill se hela utställningen. Jag har varit på Kulturnatta för flera år sedan med min svägerska. Det var på Finska föreningen och vi hörde musikern Iris Viljanen sjunga och spela piano. Hon var ju med i bandet Vasas flora och fauna.

Kram Anita
Matilda sa…
Anna >> Det är den bästa kombinationen! :)

Emma >> Det ligger ute på Djurgården precis bredvid Vikingaliv. :)

Anita >> Det finns mycket spännande på Kulturnatten! Någon gång får vi nog planera in besök enkom för detta :)
Så många bra tips! Kultur i Stockholm låter som en bra helg.
Jenny B sa…
Vilken fantastisk kulturhelg! Tänk att ni hade planerat den så väl, och ändå blev överraskade av kulturnatten och orkade med en sväng till!
Matilda sa…
Nilla >> Kul att du gillade tipsen :)

Jenny >> Den var strålande (dock inte vädret)! Någon gång får vi planera kulturnatten på riktigt, det verkar väldigt trevligt!
Anni sa…
Vad n hann mycket! Tror att jag behöver vara turist i min egen stad snart ... Just den där kulturnattsdagen skulle jag gått på musikal med brorsans barnbarn men låg däckad hemma. De fick gå med sin farmor istället vilket var perfekt för dem alla (men inte för mig, snyft).
Nordiska, Vrak och även Vikingmuseet står på min lista nu!
Matilda sa…
Anni >> Kul att vara turist i sin egen stad! Man kan ju ta in på hotell också ifall men vill få hela upplevelsen :D Trist att du missade musikalen :(