Husmoderskunskap: Gymnastik

Uppslagsordet Gymnastik erbjuder otroligt mycket information om just gymnastik. Hälsa och motion har så klart varit angeläget i det så kallade Folkhemmet. Gymnastikformerna är således många och vittnar om en slags folkrörelse där husmodern förväntades (?) delta. Jag ska sammanfatta huvudpunkterna som jag tar med mig från läsningen:

  • Spädbarnsgymnastik - här poängteras betydelsen av ryggstärkande övningar på grund av att svaga ryggar var vanligt förekommande.
  • Småbarnsgymnastik - Här omnämns hur populärt det blivit i Stockholm med gymnastik till musik för 4-7-åringar och att Konsum startade en sådan verksamhet 1946 för en låg penning.
  • Skolgymnastik - hade "till uppgift att ge barnen stärkande avkoppling från den mer eller mindre hopsjunkna sittande ställningen under lektionerna"
  • Motionsgymnastik - Bedrevs vid tillfället i 1600 olika lokaler i hela landet måndag-fredag (inräknat husmodersgymnastik och elitgymnastik)
  • Kontors- och industrigymnastik - Arbetet avblåstes och en "engagerad gymnastikledare" höll i ett pass på fem minuter. Liksom skolgymnastiken handlade det om att ge avkoppling från ensidiga arbetsställningar.
  • Husmorsgymnastik - Återigen omnämns Konsum som initiativtagare och att tillfällena anpassades efter husmoderns tider och gav möjlighet till barnpassning. 1952 fanns 150 olika husmorsgymnastikgrupper enkom i Stockholm med drygt 4000 deltagare
  • Gymnastik för blivande och nyblivna mödrar - erbjöds av sjukhus
  • Hemgymnastik - rekommenderades under 5-10 minuter per dag. "Skall den emellertid vara till någon nytta, bör gymnastiken utföras regelbundet, alltså varje dag. Då blir det en självkontroll och man lär känna sig själv och vet vad man går för, när det gäller smidighet och rörlighet. Varenda människa borde ha kännedom om att hon har ca 500 skelettmuskler att hålla i god funktion (...)."

Därefter följer två sidor med anvisningar och illustrationer av övningar som delvis förekommer på ergonomernas paus-gympa-broschyrer.

Ja det här var väl föregångarna till 80-talets gympavideos och den tv-sända corona-gympan som blev en hållpunkt för många. Gymnastik på skolschemat (numera heter det nog idrott) var dock aldrig en favorit hos mig, men så var jag också notoriskt klumpig...

* * *

Källa: Svenskt husmoderslexikon: Uppslagsbok för hem och familj i tre band från 1952 (5:e upplagan, utgiven av Medéns). Huvudredaktörer är Anna Schenström (f.d. föreståndarinna vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala), Vera Diurson (chef för Aktiv Hushållning) och Anna Lisa Söderholm (programtjänsteman i Radiotjänst för sociala frågor). Genom Libris kan jag spåra att det åtminstone kommit en upplaga 1949 och att 12:e upplagan (och troligen sista) utgavs 1963-64 i fyra volymer.

Inlägget är en del av min bloggserie Husmoderskunskap om vad det var för kunskap som en husmoder kunde tänkas söka och ha nytta av. Inte för att jag förespråkar att hemmafruideal eller stereotypa könsroller, men utav genuin nyfikenhet för vad det var för kunskaper som sågs som nödvändiga.  Utifrån ett nutidsperspektiv kan säkert en hel del kunskaper kan vara nyttiga i relation till krisberedskap, hållbarhet och ekonomi oavsett om man är man eller kvinna.

Kommentarer