Historisk mat på moderna fat: Apelsinsquash (1938)
Så här i sommartider går fruktlådan inte riktigt åt på jobbet så det har fått bli räddningsaktioner av oss som ännu inte har semester. En stor påse apelsiner föranledde ett dryckesrecept. Squash översätts ibland med saft. Men kanske är lemonad lite närmre betydelsen för just detta recept.
Apelsinsquash
Två glas apelsinsquash i härlig färg! |
3 apelsiner
1 citron
3 msk socker
1/2 liter vatten
Apelsinskivor för servering
Denna gång användes moderna hjälpmedel. Sambons juicepress är lite mer effektiv än min manuella. Och tacksam när det är mer än en frukt som ska pressas. |
Dela frukterna och pressa ut saften. Blanda saften med sockret. Häll sedan över vattnet. Kyl ner och servera kall med apelsinskivor. (Just delen med apelsinskivor glömde jag vid serveringen...)
Kannan med squash bredvid den övriga räddade frukten. |
Omdöme och förbättringspotential: Det är ett enkelt recept. Fräscht och gott. Kändes inte så syrligt trots en hel citron. Det räcker till ungefär fyra mindre glas. Man kan nog prova sig fram med sockret om man önskar det mindre sött (fast jag tyckte inte det blev alltför sött). Ha gärna i lite is vid serveringen!
Reflektion: Ofta när jag bläddrar i just detta recepthäfte funderar jag över hur lättillgängliga de exotiska frukterna var vid denna tid. Hur mycket kostade apelsiner? I Dagens Nyheter den 22 april 1938 har Konsum en annons där Jaffa-apelsiner kostar 50 öre kilot och "grape-fruits" 15 öre stycket. 50 öre i dagens penningvärde motsvarar ungefär 17 kronor kilot (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).
* * *
Receptet kommer från recepthäftet Färsk frukts användning i hushållet: Modern och praktisk handbok upptagande 160 recept (1938,
troligen tredje upplagan) utarbetad av skolkökslärarinnan Kate
Carlsson. Utgivare är Svenska fruktföreningen, Urshult. Priset var då
1:50 kronor vilket motsvarar drygt 47 kronor i dagens penningvärde
(källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan tycks vara utgiven 1937.
Häftet innehåller många spännande reklamannonser för t.ex. te, kokkärl, hälsohem, elektriska tvättmaskiner, glas... För den som är mer nyfiken på Kate Carlsson, sedermera Kate Carlsson Carpenter, som även var familjeekonom och skribent på Ica-kuriren rekommenderas en artikel i Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon (av dottern Ann Carpenter Fridén, 2020).
Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.
Kommentarer
Jag sitter och går igenom min mors alla handskriva recept på kakor och maträtter. Det är en del kan jag lova!