Historisk mat på moderna fat: Yoghurtcocktail (1955)

Vi hade lite tomatjuice över efter att ha gjort gazpacho till middag en av årets varmaste dagar. Vad ska vi göra med den, undrade jag. Har du inte ett recept i din drink-bok, föreslog sambon. Och mycket riktigt, det fanns minst fyra recept med tomatjuice som ingrediens. Då vi även hade massor av yoghurt hemma blev det därför denna otippade kombination.

Yoghurtcocktail

Yoghurtcocktail på tomatjuice.

Tomatjuice alternativt pressad tomat
Yoghurt (jag använde mild naturell yoghurt, 3 %)
Kryddor (receptet föreslår sellerisalt, paprika eller engelsk sås*)

*Engelsk sås avser sannolikt HP-sås eller Worcestersås. 

Blanda lika mycket tomatsås med lika mycket yoghurt. Krydda med "en knivsudd sellerisalt, lite paprika eller ett par droppar engelsk sås." Jag tolkade denna instruktion som att en (eller möjligen två) ingredienser räckte. Jag tog en knivsudd paprika och en knivsudd persillade, vilket kändes nära nog.

Det ser inte helt gott ut...
 

Drycken serveras kall. 




Jag hade min "cocktail" till frukost.

Omdöme och förbättringspotential: Det var inte äckligt men den hade en konstig eller ovan smak. Sambon rynkade på näsan. Drycken är förvånansvärt söt på grund av tomatjuicen. Möjligtvis att det skulle vara mer paprika, kanske till och med rökt paprikapulver för att få lite mer udd (knivsudd är ju ett dåligt mått, ta hellre ett kryddmått för två mindre glas). Kanske är den lite inspirerade av de asiatiska yoghurtdryckerna som lassi. Jag skulle inte servera den som alkoholfri drink, att ens kalla det för en cocktail känns nästan som en skymf. Det var kul att testa men den här gör jag inte igen.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer