Vegetariska ägg?


Många vegetarianer äter ägg och mejeriprodukter (och kallar sig därmed inte veganer). För mig är ägg en animalisk produkt och jag har ibland svårt att förstå hur de drar gränsen mellan ägg och kyckling. Något elakt kanske man jämföra det med gränsen för tillåten abort, men jag är absolut inte ute efter att moralisera! Jag går själv i tankarna om att bli vegetarian (mer om detta i ett kommande inlägg) och skulle i så fall ha svårt att ge upp mina älskade pannkakor.

Vad jag har svårare att förstå är hur folk förvarar sina ägg - här kommer återigen mina observationer från kylskåpsuppsatsen in. Kött förvaras alltid i kylen, jag tror inte att många skulle få för sig att ha dem i skafferiet eller i en skål på bordet. Likaså mjölken. Men de animaliska äggen gör man lite som man känner för, precis som rotfrukter. Innan kylskåpets tid använde man "larders", en slags sval, som höll en naturligt låg temperatur och var därmed en lämplig plats för ägg. I moderna kök har dessa dock ersats av elektriska förvaringsskåp. Jag träffade många som sade sig "veta" att ägg inte behöver stå i kylskåp, trots att officiella riktlinjer rekommenderar detta. Jag vet ärligt talat inte vad som är "rätt" men misstänker att den här svalen ersatts av nästan rumstempererade skafferi i mångas tankevärldar.

Kommentarer

Anonym sa…
I vår ICA-butik har de äggen på en "vanlig" hylla, d.v.s. inte kylda. Jag tror även att bäst före sätts utifrån att de står i rumstemperatur och att man vid förvaring i kylen får några extra dagars hållbarhet.

Tycker också att det där med vegetarianism är spännande. Den mest exotiska varianten jag stött på hittills var en person som åt mjölk, ägg, gelatin, fisk och kyckling.
Matilda sa…
Anonym >> Jag har också hört det om datummärkningen gäller i rumstemperatur.
I Storbritannien säljs ägg i princip alltid på vanliga hyllor och inte i kylskåp och några av mina informanter relaterade butikernas praxis till sina egna tankar. Men, samtidigt är ju butikerna något kallare än vad det är åtminstone i mitt kök när jag lagar mat och när solen gassar genom fönstret.
cat sa…
Skulle aldrig i hela livet ha ägg någon annanstans än i kylen.
det går utmärkt att göra pannkakor utan ägg! (äter ju numera nästan vegansk kost, då jag delar boende med graham). pannkakorna blir goda, även om det säkert finns en viss smakskillnad (som jag inte längre tänker på). havremjölk/sojamjölk, mjöl, smält smör och så blir det pannkaka:)
(sök på ex. vegansk pannkaka, pannkaka utan ägg etc.)
Hanna sa…
Ägg är mitt livselixir. Men som sagt, jag tror att hållbarheten gäller om man har dem i rumstemperatur. Har man dem i kyl håller de betydligt längre. För mig hör de hemma i kylen. Jag kallar mig för övrigt inte vegetarian, men jag äter inte kött.
Matilda sa…
Cat >> Undrar hur många som hade frivilligt kunna ge upp ett kylskåp, det har blivit standard numera. Tänk, en gång i tiden var det en nymodighet!

Walkingthecamera >> Kanon! Tack för tipset! :)

Hanna >> Intressant att du inte kallar dig vegetarian. Äter du fisk eller är det mer att du inte vill klassificera dig själv in i ett "fack"?
NinaS. sa…
Du kan göra goda pannkakor även utan ägg! Precis som man kan göra goda våfflor utan ägg :) Grädda dem gärna i en teflonpanna, då de kan fastna lite lättare än "vanliga". Man kan göra både med och utan bakpulver i smeten.
http://www.ica.se/Recept/pannkaka-utan-agg-265218/
Matilda sa…
NinaS >> Tack för tipset!