Vegetariska ägg?
Många vegetarianer äter ägg och mejeriprodukter (och kallar sig därmed inte veganer). För mig är ägg en animalisk produkt och jag har ibland svårt att förstå hur de drar gränsen mellan ägg och kyckling. Något elakt kanske man jämföra det med gränsen för tillåten abort, men jag är absolut inte ute efter att moralisera! Jag går själv i tankarna om att bli vegetarian (mer om detta i ett kommande inlägg) och skulle i så fall ha svårt att ge upp mina älskade pannkakor.
Vad jag har svårare att förstå är hur folk förvarar sina ägg - här kommer återigen mina observationer från kylskåpsuppsatsen in. Kött förvaras alltid i kylen, jag tror inte att många skulle få för sig att ha dem i skafferiet eller i en skål på bordet. Likaså mjölken. Men de animaliska äggen gör man lite som man känner för, precis som rotfrukter. Innan kylskåpets tid använde man "larders", en slags sval, som höll en naturligt låg temperatur och var därmed en lämplig plats för ägg. I moderna kök har dessa dock ersats av elektriska förvaringsskåp. Jag träffade många som sade sig "veta" att ägg inte behöver stå i kylskåp, trots att officiella riktlinjer rekommenderar detta. Jag vet ärligt talat inte vad som är "rätt" men misstänker att den här svalen ersatts av nästan rumstempererade skafferi i mångas tankevärldar.
Vad jag har svårare att förstå är hur folk förvarar sina ägg - här kommer återigen mina observationer från kylskåpsuppsatsen in. Kött förvaras alltid i kylen, jag tror inte att många skulle få för sig att ha dem i skafferiet eller i en skål på bordet. Likaså mjölken. Men de animaliska äggen gör man lite som man känner för, precis som rotfrukter. Innan kylskåpets tid använde man "larders", en slags sval, som höll en naturligt låg temperatur och var därmed en lämplig plats för ägg. I moderna kök har dessa dock ersats av elektriska förvaringsskåp. Jag träffade många som sade sig "veta" att ägg inte behöver stå i kylskåp, trots att officiella riktlinjer rekommenderar detta. Jag vet ärligt talat inte vad som är "rätt" men misstänker att den här svalen ersatts av nästan rumstempererade skafferi i mångas tankevärldar.
Kommentarer
Tycker också att det där med vegetarianism är spännande. Den mest exotiska varianten jag stött på hittills var en person som åt mjölk, ägg, gelatin, fisk och kyckling.
I Storbritannien säljs ägg i princip alltid på vanliga hyllor och inte i kylskåp och några av mina informanter relaterade butikernas praxis till sina egna tankar. Men, samtidigt är ju butikerna något kallare än vad det är åtminstone i mitt kök när jag lagar mat och när solen gassar genom fönstret.
(sök på ex. vegansk pannkaka, pannkaka utan ägg etc.)
Walkingthecamera >> Kanon! Tack för tipset! :)
Hanna >> Intressant att du inte kallar dig vegetarian. Äter du fisk eller är det mer att du inte vill klassificera dig själv in i ett "fack"?
http://www.ica.se/Recept/pannkaka-utan-agg-265218/