Att bli vegetarian?

Jag har ett tag funderat på att bli vegetarian. Min matlagning är över 95% vegetarisk redan.Det är billigare och lättare. Jag måste erkänna att jag inte är en stjärnkock och det är för dyrt att köpa hem kött bara för att misslyckas. Köttfärs går bra och oftast kyckling, men jag har svårt för kycklingindustrin. Jag är ingen extrem djurvän men köttindustrin känns något skrämmande. Min personliga uppfattning är att vi inte behöver äta så mycket kött som vi gör.

När jag fått ett infall att köpa korv eller beställa en kötträtt när jag på restaurang så har det inte smakat så gott som jag föreställt mig. Det som är oftast såsen eller kryddorna som gör rätten, och de går ju att kombinera med grönsaker eller substitut som quorn och tofu.

Man skulle kunna tro att beslutet är ganska enkelt att ta - det är bara att bestämma sig och så är man vegetarian en dag. Men, en del av mig vill ha en brasklapp, tillåtelse att äta kött då och då. Till exempel vällagad lammstek eller någon skiva gravad lax. Jag förmodar att det är upp till var och en att sätta sina gränser. Men samtidigt vill jag inte bli betraktad som en hypokrit som kallar sig för vegetarian men äter kött vid särskilda tillfällen. Som ni märker är jag inte riktigt beredd att kalla mig vegetarian. Deltids-vegetarian låter inte så snyggt. Jag har haft funderingar på att förbli epitet-lös och bara minska drastiskt på köttkonsumtionen men tillåta mig själv att äta några hemmalagade köttbullar när det bjuds

Lösningen har blivit en personlig kompromiss. De senaste månaderna har jag allt mer aktivt avstått och undvikit kötträtter. Nästa steg är att vid sommarens slut (när jag inleder ett nytt kapitel i mitt liv) så blir det vegetarisk kost med rätt att äta mejeriprodukter, ägg och vid enstaka tillfällen fisk. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i fisk, men jag vet att jag är dålig på att ersätta med protein och dylikt samt är skeptisk till kosttillskott och vitamintabletter. Dessutom insåg jag att i Frankrike var det förvånansvärt svårt att hitta vegetariska alternativ. Väljer jag att återgå till att äta kött så har jag i alla fall inte hymlat, jag har inte kallat mig vegetarian bara föredragit vegetarisk kost.

Kommentarer

Hanna sa…
Det är svårt med det vegetarianska. Jag kallar mig inte vegetarian. Jag säger att jag inte äter kött bara. Sen gör jag ju som jag vill emellanåt och tillåter det ena och det andra. Men om jag ska iväg med jobb eller så vill jag alltid ha köttfri kost. Det finns så mycket kött jag helt enkelt inte klarar av att få i mig. Men vegetarian... näe.
cat sa…
Själv bryr jag mig inte om vad andra tänker om mitt matval. Sedan många år tillbaka äter jag bara fisk och fågel från djurvärlden (naturligtvis även ägg och mejeriprodukter). Att jag har valt bort just däggdjur ur min kost, beror på att jag har svårt att se varför vi gosar med vissa hund/katt och äter andra gris/ko. Däggdjur är högt stående varelser med känsloliv och en viss intelligens, därför vill jag inte äta dem och eller bidra till horribel djurhållning. Att äta däggdjur är dessutom väldigt miljöovänligt eftersom regnskogar skövlas för att ge plats för betesmarker.
Men som sagt jag ursäktar inte att jag fortfarande äter fisk och fågel.
Hoppas att du blir nöjd med ditt matval :)
Pernilla sa…
Jag äter också mest vegetariskt, men är inte vegetarian. Ibland kallar jag mig flexitarian, fast oftast behöver man ingen benämning alls. Bara man själv vet vad man vill och inte vill äta :)
Matilda sa…
Hanna, Cat och Pernilla >> Det ligger något i det, man behöver inte klassa sig själv för något så länge man är nöjd med sitt val. Sedan är epiteten "vegetarian" och "vegan" bra att kryssa i när man beställer mat för konferenser etc för att undvika klyddiga förklaringar.