Att bli vegetarian?
Jag har ett tag funderat på att bli vegetarian. Min matlagning är över 95% vegetarisk redan.Det är billigare och lättare. Jag måste erkänna att jag inte är en stjärnkock och det är för dyrt att köpa hem kött bara för att misslyckas. Köttfärs går bra och oftast kyckling, men jag har svårt för kycklingindustrin. Jag är ingen extrem djurvän men köttindustrin känns något skrämmande. Min personliga uppfattning är att vi inte behöver äta så mycket kött som vi gör.
När jag fått ett infall att köpa korv eller beställa en kötträtt när jag på restaurang så har det inte smakat så gott som jag föreställt mig. Det som är oftast såsen eller kryddorna som gör rätten, och de går ju att kombinera med grönsaker eller substitut som quorn och tofu.
Man skulle kunna tro att beslutet är ganska enkelt att ta - det är bara att bestämma sig och så är man vegetarian en dag. Men, en del av mig vill ha en brasklapp, tillåtelse att äta kött då och då. Till exempel vällagad lammstek eller någon skiva gravad lax. Jag förmodar att det är upp till var och en att sätta sina gränser. Men samtidigt vill jag inte bli betraktad som en hypokrit som kallar sig för vegetarian men äter kött vid särskilda tillfällen. Som ni märker är jag inte riktigt beredd att kalla mig vegetarian. Deltids-vegetarian låter inte så snyggt. Jag har haft funderingar på att förbli epitet-lös och bara minska drastiskt på köttkonsumtionen men tillåta mig själv att äta några hemmalagade köttbullar när det bjuds
Lösningen har blivit en personlig kompromiss. De senaste månaderna har jag allt mer aktivt avstått och undvikit kötträtter. Nästa steg är att vid sommarens slut (när jag inleder ett nytt kapitel i mitt liv) så blir det vegetarisk kost med rätt att äta mejeriprodukter, ägg och vid enstaka tillfällen fisk. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i fisk, men jag vet att jag är dålig på att ersätta med protein och dylikt samt är skeptisk till kosttillskott och vitamintabletter. Dessutom insåg jag att i Frankrike var det förvånansvärt svårt att hitta vegetariska alternativ. Väljer jag att återgå till att äta kött så har jag i alla fall inte hymlat, jag har inte kallat mig vegetarian bara föredragit vegetarisk kost.
När jag fått ett infall att köpa korv eller beställa en kötträtt när jag på restaurang så har det inte smakat så gott som jag föreställt mig. Det som är oftast såsen eller kryddorna som gör rätten, och de går ju att kombinera med grönsaker eller substitut som quorn och tofu.
Man skulle kunna tro att beslutet är ganska enkelt att ta - det är bara att bestämma sig och så är man vegetarian en dag. Men, en del av mig vill ha en brasklapp, tillåtelse att äta kött då och då. Till exempel vällagad lammstek eller någon skiva gravad lax. Jag förmodar att det är upp till var och en att sätta sina gränser. Men samtidigt vill jag inte bli betraktad som en hypokrit som kallar sig för vegetarian men äter kött vid särskilda tillfällen. Som ni märker är jag inte riktigt beredd att kalla mig vegetarian. Deltids-vegetarian låter inte så snyggt. Jag har haft funderingar på att förbli epitet-lös och bara minska drastiskt på köttkonsumtionen men tillåta mig själv att äta några hemmalagade köttbullar när det bjuds
Lösningen har blivit en personlig kompromiss. De senaste månaderna har jag allt mer aktivt avstått och undvikit kötträtter. Nästa steg är att vid sommarens slut (när jag inleder ett nytt kapitel i mitt liv) så blir det vegetarisk kost med rätt att äta mejeriprodukter, ägg och vid enstaka tillfällen fisk. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i fisk, men jag vet att jag är dålig på att ersätta med protein och dylikt samt är skeptisk till kosttillskott och vitamintabletter. Dessutom insåg jag att i Frankrike var det förvånansvärt svårt att hitta vegetariska alternativ. Väljer jag att återgå till att äta kött så har jag i alla fall inte hymlat, jag har inte kallat mig vegetarian bara föredragit vegetarisk kost.
Kommentarer
Men som sagt jag ursäktar inte att jag fortfarande äter fisk och fågel.
Hoppas att du blir nöjd med ditt matval :)