Veckans föremål: 28. Tändare

Jag har respekt för eld. Jag är till och med något rädd för det. Första gången jag skulle tända med tändstickor så brände jag mig på lågan, tappade stickan, tog upp den och brände mig lite till. Det har suttit i sedan dess. Jag har i och för sig lärt mig att tända med tändstickor sedan dess men jag gör det hemskt ogärna. Istället använder jag mig av tändare, med långa skaft då, för säkerhet.

De här tändarna ska vara påfyllningsbara, men jag har inte begripit hur. Någon som kan förklara? Det känns så fel att kassera dem när de inte längre vill skapa en låga. De flesta rökare jag känner till tycks ju inte fylla på sina tändare utan köper bara nya, vilket är en ganska skrämmande tanke. Är det kanske bättre ur miljösynpunkt att använda tändstickor trots allt? Då slipper man ju både plasten och tändvätskan. Ännu bättre är nog förstås att använda flinta. ;)

Så ska det förstås tilläggas att jag det senaste året både lärt mig att köpa endast 100% stearin samt att separera plutten med veken från värmeljusen vid återvinningen. Fast det känns lite fel med värmeljus ändå. Vilket väcker frågan om det är bättre att lysa upp med några ljus än med en elektrisk lampa?

Jag ser det farliga i att börja resonera så här. Man börjar fråga vad som är bättre för miljön, konstaterar att inget egentligen är bra för miljön. Att det bästa vore om alla bodde i hyddor i skogen och odlade sin egen mat och gjorde sina egna kläder från naturmaterial. Det är nog få av oss som verkligen är beredda att avsäga alla moderniteter som elektricitet och värme, datorer och kylskåp, cyklar och gummistövlar. Jag är i alla fall långt därifrån. Och därför hakar jag upp mig i småsaker som tändares vara eller icke-vara.

Kommentarer

Hanna sa…
Man kan fylla vissa som är avsedda för ändamålet. Man köper gas i en tub och sprutar in den i det för ändamålet avsedda hålet. Men då kvarstår ändå frågan om det är bättre än att helt sonika köpa en ny tändare. Jag gillar stickor. Jag gillar lukten av dem. Men å andra sidan vet jag inte om de är så mycket bättre. Var kommer träen ifrån? Vad består änden av? Osv. Bäst är att leva efter solen antar jag. Dagarna blir då väldigt korta vissa dagar.
cat sa…
Själv kör jag bara med tändstickor. Fast jag tänder sällan någonting.
Det som luktar så gott med tändstickor :)

Man får nog bestämma sig lite för vad som är viktigt för just en själv när det gäller ekologiska och miljövänliga saker. Jag tror att det är rätt svårt att göra allt "rätt".

Jag hörde att stearinljus innehåller palmolja, som ju inte är bra om den inte är ekologisk, och sen dess vet jag inte vilka ljus jag ska köpa. IKEAs har alltid varit en favorit, men med den massproduktionen och låga pris som de har tvivlar jag på att deras palmolja är ekologisk. Vad har du för ljus?
Matilda sa…
Hanna >> Där finns ett hål för påfyllning! Men jag antar att du menar vätska och inte gas? Håller med att det luktar gott med nytända stickor.
Och så blir dagarna väldigt väldigt långa på sommaren ;)

Cat >> Det är alltid bra med en tändsticksask som backup.

Linda >> Alltså, 100% stearin består ju av vegetabiliskt och animaliskt fett så det kan ju som du säger innehålla palmolja. Det tycks alltid vara en blandning vilket är knepigt både för veganer och miljövänner. Jag vet inte om jag sett ljus på IKEA med 100% stearin, de brukar ofta vara med paraffin (olja). Liljeholmens har 100%iga stearinljus vilket är det jag använder just nu medan jag betänker vad som är mest etiskt. Jag har i princip inget problem med att det är animaliskt fett i ljusen under förutsättning att hela djuret kommit till användning, men jag förstår ju de som tycker detta är jobbigt/vidrigt etc.
Det finns dock veganska alternativ (misstänker att bivax inte är aktuellt) exempelvis av sojavax.
Men jag har bestämt för mig att IKEAs ljus som finns på 100-pack är 100% stearin. Det har i allafall varit det. Men samtidigt så har de ändrat storleken på sina värmeljus och har annan stearin eller paraffin nu så de kan ju ha ändrat ljusen med. Jag tycker att om man bestämt ska ha palmolja i någonting så ska det vara ekologisk. Sen kan jag ju tycka att det är lite dumt att det är animaliskt fett med. Men var ska man dra sina gränser?

Sojavax? Det måste jag kolla upp. Det har jag aldrig hört talas om. Spännande.