3-sekundersregeln

Ibland när någon tappar mat på golvet och tar upp det snabbt säger de att det var inom tre-sekunders-regeln så då är det okej att äta den. Tre sekunder är ibland utbytt till fem eller tio. Jag blir nyfiken på vad man tror händer efter dessa sekunder. Blir matbiten invaderad av småsmå mikroorganismer på fjärde sekunden som gör den oätlig?

Jag måste erkänna att jag förr nog automatiskt slängde småbitar av mat som jag hade tappat på golvet. Idag sköljer jag nog mest av det, om det inte något i mer kladdig form. Jag tänker mig att den inte hinner att bli dålig eller förorenad på den lilla stunden. Å andra sidan beror det på ifall jag tappar det på mitt köksgolv (vilket jag förvisso inte dammsuger så ofta) eller utomhus. Utomhus är det alltid en no-no.

Använder ni er av tre-sekunders-regeln? Var går går gränsen för vad som fortfarande är ätbart? Direkt när matbiten nuddar golvet? En minut? Och vilka saker skulle ni inte äta om de fallit på marken?

Kommentarer

Hanna sa…
Jag äter inte från golvet. Möjligen om jag tappar något oersättligt på mitt eget nystädade golv. Men så jag är mycket bakteriefobisk.
Matilda sa…
Hanna >> De här mikrobakterierna är väldigt spännande. Man vill ju inte ha dem i sig, fast samtidigt kan de vara bra på att bygga upp en resistens mot visa saker. Jag undrar om det beror på vilket fokus man har? Om man ställer in sig på maten eller på bakterierna. Det kan nog vara bra att ha lite fobi, det är ju onödigt att utsätta sig för vissa risker.
Jag är väldigt obrydd i såna saker. Jag plockar upp det som fallit på golvet och fortsätter laga maten. Jag menar, vad kan hända? Det är ju inte så att det är massor med folk hemma hos oss med massor och sprider av olika bakterier och sånt. Och om jag ska typ steka eller in i ugnen med det så sköljer jag inte ens av det. Det bränner nog bort tänker jag. Och om inte så tror jag inte att jag dör av det. Om jag skulle slänga mat som bara ramlat på golvet skulle jag slänga mycket mat för jag är rätt hetsig i mitt matlagande och det ramlar mat lite då och då när jag hackar :) Men om jag tappar någonting utomhus så slänger jag det. Om det inte ligger i en förpackning eller så.