3-sekundersregeln
Ibland när någon tappar mat på golvet och tar upp det snabbt säger de att det var inom tre-sekunders-regeln så då är det okej att äta den. Tre sekunder är ibland utbytt till fem eller tio. Jag blir nyfiken på vad man tror händer efter dessa sekunder. Blir matbiten invaderad av småsmå mikroorganismer på fjärde sekunden som gör den oätlig?
Jag måste erkänna att jag förr nog automatiskt slängde småbitar av mat som jag hade tappat på golvet. Idag sköljer jag nog mest av det, om det inte något i mer kladdig form. Jag tänker mig att den inte hinner att bli dålig eller förorenad på den lilla stunden. Å andra sidan beror det på ifall jag tappar det på mitt köksgolv (vilket jag förvisso inte dammsuger så ofta) eller utomhus. Utomhus är det alltid en no-no.
Använder ni er av tre-sekunders-regeln? Var går går gränsen för vad som fortfarande är ätbart? Direkt när matbiten nuddar golvet? En minut? Och vilka saker skulle ni inte äta om de fallit på marken?
Jag måste erkänna att jag förr nog automatiskt slängde småbitar av mat som jag hade tappat på golvet. Idag sköljer jag nog mest av det, om det inte något i mer kladdig form. Jag tänker mig att den inte hinner att bli dålig eller förorenad på den lilla stunden. Å andra sidan beror det på ifall jag tappar det på mitt köksgolv (vilket jag förvisso inte dammsuger så ofta) eller utomhus. Utomhus är det alltid en no-no.
Använder ni er av tre-sekunders-regeln? Var går går gränsen för vad som fortfarande är ätbart? Direkt när matbiten nuddar golvet? En minut? Och vilka saker skulle ni inte äta om de fallit på marken?
Kommentarer