Grattis till mig själv?

Lokaltidningen - som jag aldrig prenumererat på - har visst gjort en sökning i folkbokförningen och insett att jag fyller år i år. De skriver till mig undrar försynt om jag vill berätta för andra att jag fyller år i år. De tänker sig att jag kan fylla i en miniintervju med mig själv eller sätta in en annons om att jag önskar eller avböjer uppvaktning på min dag.

Det kan förvisso ses som ett demokratiskt sätt att nå ut till olika slags människor i samhället som journalisterna inte annars kanske skulle springa på. Samtidigt är det en utmaning av jantelagen, inte ska väl jag ska inte framhäva mig själv? Vem har intresse av att läsa om mina fritidsintressen? Det är ju inte som att jag åstadkommit något annat än blivit ett år äldre.

Därtill säger det något om hur min födelsedag blivit något företagen vill utnyttja. Förra året märkte jag hur inboxen fylldes med grattis-hälsningar. Främst från företag jag tydligen har någon relation med. Någon som erbjöd bonuspoäng i kundklubben, någon som gav rabattcheck. Det är lite som när man flyttar och man får rabattkuponger och gratis kanelbullar för att företagen vill att man ska bli bästa kompisar. Det känns som att man är populär, att de ger en något, men så finns där en naggande röst i bakhuvudet som undrar vem som egentligen profiterar på min flytt eller födelsedag.

Är det någon av er som låtit världen fått veta att ni fyller år genom att sätta in en annons eller födelsedags-intervju i tidningen? Hur var det? Fick ni blommor från okända beundrare eller började de nyinflyttade grannarna fråga er om er mor i Karlskoga?

Kommentarer

cat sa…
Nej jösses det är knappt att jag själv uppmärksammar min födelsedag. I år kanske jag måste eftersom jag tydligen fyller någon sorts milstolpe i livet, men helst skulle jag strunta i den.
Anonym sa…
Det behövs ju inte! Nuförtiden sköter ju Facebook sånt automatiskt ;0)...
/ sarisen
Matilda sa…
Cat >> Hm, vem bestämmer egentligen vad som är en "milstolpe"? Du kan ju göra lite som du själv vill och hävda att milstoplen är NÄSTA år ;)

Sarisen >> Haha, jag tror du har svaret! Tidningen måste ha jämfört folkbokföringsregistert med Facebook och insett att att jag saknas. Och så kan man ju inte ha det! Det är kanske en rättighet att folk får veta att man fyller år. ;)
När jag hade FB så var inte min födelsedag med, vilket gjorde att en kompis konstaterade att då fick jag skylla mig själv att hon inte grattade mig på rätt dag (fast hon var rätt på månad och vecka)
(i övrigt undrar jag varför datorn automatiskt ändrar f till F när jag skriver in detta namn)