Teknik och vanor

Det där med vanor. De sätter sig så snabbt och så djupt. När det är teknik involverat så innebär det ofta att en analog vana ersatts av en teknisk rutin som snart blir självklar. Den blir så självklar att när man konfronteras med en situation som kräver en analog reaktion så blir man nästan paff. "Ja just det, jag brukade ju göra så här, vad konstigt det känns!"

Jag talar så klart om de sensoriska lamporna på jobbtoaletterna.

"???" tänker någon säkert, "nu har hon tappat förståndet.

Det är så att de har bytt ut alla lampor på hygieninrättningarna till automatiska lampor, sådana som tänds automatiskt när man rör sig på utrymmet. Man hinner inte ens tänka att man ska tända lampan innan lampan är tänd. Nu ljög jag, för det är inte alla lampor. I en korridor som ligger lite avsides har de inte bytt lamporna. Där kör de analogt. Med vanlig strömbrytare. Detta har resulterat i att jag vid flertalet gånger gått in på toaletten, stängt dörren och låst den. Och därefter undrat varför ljuset inte går igång när jag står där i mörkret.

Please say that I'm not the only one?

Kommentarer

cat sa…
Så är det på mitt nya jobbställe också. I den nybyggda delen är det sensoriskt ljus och i den äldre delen är det analogt. Jag har precis som du gått in på en "analog" toalett och undrat varför det inte tänder sig.
Att toaletterna dessutom har spolförmåga som tårkanalen på en hasselmus, gör inte saken bättre.
Matilda sa…
Cat >> Jag ska också börja kalla dem för "analoga" och "digitala" toaletter :D
Skönt att inte vara ensam
Eva Maria sa…
Du är inte ensam. Hemma hos oss har den förre ägaren installerat en sådan sensor - på en toalett. Vi har två toaletter till som är analoga. Alltså händer det att jag göra detta misstag även hemma... Sist vi hade en elektriker på besök så bad jag honom skruva ner tiden som den digitala lampan lyser för jag tycker den lös för länge efter toalettbesöket. Ja, det fixade han. Sitter man nu för stilla på toaletten lite för länge så slocknar lampan.
Men ja, det är nog ett I-landsproblem!
Matilda sa…
Eva Maria >> Haha, man kanske ska installera en sådan i badrummet för att korta ner duscharna?