Middag à la 1911: Pudding av morötter och makaroner

 Jag kom nyligen över ett exemplar av Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem från 1911. Kokboken ska inte, som jag förstår det, förväxlas med Hemmets kokbok vars första utgåva kom ut 1903 från Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala. Denna bok som är utgiven av systrarna Elin och Jenny Bergquist* och tycks ha en tidigare upplaga från 1907 och en senare från 1927. Den förra var "lärarinna i huslig ekonomi vid Brunnsviks Folkhögskola" och den senare "lärarinna i vegetarisk kokkonst". Folkhögskolan finns kvar än idag och tycks ha sin grund i arbetarrörelsen, vilket kan förklara att denna kokbok ingår i serien Arbetarhemmets bokskatt.

Boken varvar hushållsråd och näringsråd med både kötträtter och vegetariska rätter. Den vegetariska delen utgör en stor del av boken och innehåller flera intressanta rätter. Jag blev lite inspirerad att testa flera av de här recepten. Därav en ny serie på bloggen: Middag à la 1911. Det kommer troligen både bli matlagning och reflektioner kring de olika ekonomiska råden för hushållet. Matlagningen kommer bli lite av en utmaning, för det finns inga temperaturanvisningar. Vi måste ha i åtanke att elektrisk spis var inget som fanns i gemene mans hem under denna tidsperiod. Dessutom är recepten utformade på ett helt annat sätt. Det är kortfattade textbeskrivningar utan illustrationer. Så det här blir en spännande utmaning!

***

Pudding av morötter och makaroner (4 portioner)

Pudding av morötter och makaroner
1/2 liter kokta morotsskivor eller -tärningar (rester eller nykokta)
1/2 liter kokta makaronibitar (jag använde gammaldags idealmakaroner)
2 ägg
2 kkp mjölk (ca 3 dl)
2 msk rivebröd (ströbröd; panko skulle troligen fungera bra)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
Smör till formen


Receptet föreslår att man bryter makaronistänger i mitten och kokas i saltat vatten, men tycks fungera lika bra med någon form av rör-makaroner. Skölj de kokta morötterna och makaronerna i kallt vatten. Häll dem sedan i en smörad ugnsform, antingen varvas de eller blandas samman. Vispa ägg och mjölk, tillsätt socker och salt, häll sedan smeten över makaronerna och morötterna. Strö sist över ströbrödet.

Den angivna gräddningstiden är en halvtimme. Jag hade satt ugnen på 200 grader men efter 30 minuter hade puddingen inte stelnat, så den fick åka in på ytterligare 15 minuter på 225 grader. Det kan nog gå snabbare om man sätter in makaronilådan på 225° från början.

Kokboken föreslår att antingen servera puddingen "som ensamrätt med smörgås (smör och potatisvatten) eller till grönsaker, (rosenbönor eller ärter)." Eftersom jag tidigare inte hört talas om rosenbönor (de ser mycket fina ut när man bildgooglar dem) och inte modig nog att testa potatisvatten, serverade jag broccoli till.

Omdöme och förbättringspotential: Jag skulle skippa sockret och istället ösa på med kryddor, inte minst lite mer salt och en dos peppar. Instinktivt kände jag att jag ville ha ketchup till (vilket jag sällan äter). Som rätt fungerade den helt okej, säkert uppskattat av barn. Men makaronilådan hade kunnat kompletteras med några köttbullar eller vegetariska bullar, för att bli något mindre enformig måltid. Morötterna skulle säkert kunnat minskas för att blandas ut med t.ex. gröna ärtor eller dylikt.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist.

*Det går att följa delar av Jenny Bergquist liv i en avhandling i historia, Kultur och natur: Moderniseringskritiska rörelser i Sverige 1900-1920 av Martin Stolare (2003). T.ex., på sidorna 85-86 får man lite mer kunskap om Jennys bakgrund och koppling till vegetarianismen, även systrarnas kokbok nämns.

Kommentarer