Middag à la 1911: Mannagrynskaka

Åter dags för en historisk (efter)rätt.

Mannagrynskaka (4 personer)

Mannagrynskaka
1 kkp (1,5 dl) mannagryn
1 liter mjölk alternativt hälften mjölk och hälften vatten (jag gjorde det senare)
1 ägg
1 msk smör
1,5 msk socker
1/2 kkp (ca 3/4-1,5 dl) russin
6 mandlar (jag tog hela sötmandlar)


Koka mannagrynen till gröt eller använd överbliven gröt. Blanda i ägg, socker, mandel och russin. Häll i en smord form och lägg några smörklickar överst. Gräddas ljusbrun i ugn. Jag testade i strax över 225° och då tog det drygt en halvtimme för att få rätt färg. Då var den dock fortfarande något "lös" och åkte in en stund till på lägre värme för att inte brännas. Tips är att ta en större form som gör kakan "plattare". Kakan föreslås i recpetet att serveras med sylt eller saftsås.

Omdöme och utvecklingsmöjligheter: Jag tror att det kan vara bättre att utgå från proportionerna på mannagrynspaketet för att få till en tjockare gröt. Jag tyckte gröten blev lösare än tänkt vilket jag tror påverkar själva kakans konsistens. Antagligen spelar även valet av ugnsform in på tillagningstid och utfall. Kanske kan ytterligare något ägg tillsättas om man vill ha en tjockare kaka. Personligen gillar jag russin och tycker att det här är en trevlig efterrätt. Skulle man ta bort russinen behöver man nog hitta något annat att tillsätta eller ett god sylt som tillbehör, annars blir det ju bara ugnsbakad söt mannagrynsgröt. De kylskåpskalla resterna som åts dagen därpå påminde lite om ostkaka.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.

Kommentarer

Emma sa…
Nej vilken rolig grej med sådana här äldre middagar!
Jag älskar mannagrynsgröt, så detta kunde ju vara intressant att prova. :D
Matilda sa…
Emma >> En kul grej att roa sig med mörka och kalla vinterkvällar :D
Ja men testa! Återkoppla gärna vad du tyckte :)