Middag à la 1911: Potatiskaka

Matprojektet fortsätter denna gång till en rätt som finns i fler än en tappning. När en rätt finns i fler versioner så numrerar kokboken dem istället för att ge ett nytt namn, trots att ingredienser och tillagningssätt kan skilja sig åt. Och eftersom jag inte nödvändigtvis lagar dem i en specifik ordning så kommer här recept för version 2, fast jag inte redogjort för ettan.

Potatiskaka II (4 personer)

Potatiskaka.
1/2 liter råriven potatis
1/2 liter mjölk
1-2 ägg
1 kkp (1,5 dl) vetemjöl
3 msk hackad lök
2 msk smör
1 tsk socker
1/2 tsk salt


Bryn löken i smöret. Separera äggens vita och gula, vispa dem separat. Vispa ner mjölk och mjöl i gulan samt den brynta löken. Tillsätt socker och salt. Blanda ner potatisen och rör till sist ner äggvitan. Smörj en ugnsform, häll smeten i formen och grädda i ugn i en timme. Jag hade ugnen på 200° vilket verkade vara en lämplig temperatur.

Rätten rekommenderas serveras med smält smör och lingon.
Potatiskaka, här med riven morot, solrosfrön och lingonsylt.

Omdöme och förbättringspotential: Ganska lättillagad och god vardagsrätt. Enkelt beskrivet så är det en mäktigare ugnspannkaka. Vill man hellre ha den som sidorätt går det säkert att steka lite halloumi eller korv till. Annars fungerar "kakan" troligen bra med lite sallader eller inlagda grönsaker. Sockret fyller ingen funktion, men tillsätt gärna lite peppar eller annan smaksättning du gillar. Huruvida det fyller en funktion att separera äggen vet jag inte, men förmodar att det går bra att testa sig fram.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.

Kommentarer