Kvällsfördriv i Corona-tid

Redan innan virusets utbredning i landet och råden om social distansering kom hade jag och min pojkvän börjat rensa i våra respektive förråd. En av oss (nämner inte vem) hade i princip inte öppnat en enda kartong i sin källare sedan hen flyttade in för 12 år sedan. Den andra av oss (nämner inte vem) tycker detta är en spännande aktivitet, lite som en arkeologisk utgrävning. Bland de oanade skatterna har det dykt upp en hel del spel som givetvis behövts provspelas. Alla spel har kanske inte åldrats väl, men det har varit en kul kvällsaktivitet.
Doctor Snuggles uppfinning, 2-4 spelare från 4 år. Spelet går ut på att bygga en maskin där alla delar hänger samman. Ett snabbspelat spel där fler än en kan blir vinnare.
Spela med Fragglarna, 2-5 spelare från 7 år. Lös 1-2 uppdragskort, hämta en rödbeta och skynda hem till poolen. Men se upp, du kan bli skickad till "skräphögen" eller bli inlåst i fällor av de roterande skivorna i spelplanen. Enkelt och kul med interaktiva element inbyggda i den dubbla spelplanen.
Exempel på uppdrag: Ropa i Ekohålet och Gå till Stenbron. Fragglarna baseras på en tv-serie av samma skapare som låg bakom Mupparna och Sesame Street.
Mäklare, 2-4 spelare från 7 år. Som Monopol, fast för yngre och något snabbare att spela. Du kör runt med bilen i kvarteret och bygger villor, mack, kiosk och station. Det mest "spännande" här är att man kan bygga fysiska hus, bit för bit. Är man fler finns det tydligen begränsningar i antalet villatomter du kan äga och hur många villor du kan bygga.
Närbild på spelplan och husbygge.
Pionjär - spelet om Vilda Västern, 2-6 spelare. Först ska man hitta ett landområde (vissa är mer attraktiva än andra) i spelplanens mitt, därefter intar man Pioneer City och påbörjar en annan spelrutt. Till största del spelar man inte med tärning utan med en almanacka som styr antal steg och hur mycket inkomster du får av din skörd och andra råvaror. Denna fas pågår i fem kalenderår. Förutom att något originalkort saknades och det finns några logiska luckor i spelreglerna, samt att ursprungsbefolkningen kanske får en stereotyp roll, finns det ändå potential i detta spel. Jag gillar särskilt kalender-biten, finns det i modernare spel mån tro?
Ur spelets introduktion: "De kom som fattiga invandrare - biljetten över Atlanten hade slukat en stor del av de pengar de skrapat ihop hemma i Sverige - men de var rika på optimism, seg energi och okuvlig framåtanda. Med sina egna händer byggde de ett nytt hem i ett nytt land, lade grunden till vad som skulle bli världens rikaste nation. De var pionjärer. /.../ Låt oss vrida tiden tillbaka till 1858. Ni har just landstigit i Nordamerika och från och med nu tar Ni Ert öde i egna händer. Good luck!"
Resan, 2-4 spelare från 5 år. Res runt i Norden genom att spela ut olika färdmedelskort enligt kartans möjliga rutter, dvs om du har rätt kort. Den som spelar smart kan promenera hem en seger istället för att ta flyget. Helt klart ett charmigt barnspel!
Intressant att notera att så många spel har resande eller rörelse som tema och med spelplaner som kartor. Kanske är det bara slump?

Spelar ni något om kvällarna? Minns du något av dessa spel?

PS. Jag har tidigare bloggat om familjens favoritspel Gammelgäddan som nyligen fick en kommentar av en person i Norge. Där sitter de visst också och spelar gamla spel om kvällarna. :)

Kommentarer

Anonym sa…
Vad kul!
Inget av dessa spel har jag ens hört talas om.
Tyvärr spelade vi mest de gamla vanliga "tråk"-spelen hemma hos oss (fia med knuff, nya bondespelet etc). Lite trist med tanke på att jag arbetar med spelnördar (bräd- dator- roll-) att inte ha det tålamod som krävs för att sätta sig in i ett helt nytt spel. Jag behöver en "hands on"förklaring för att fatta komplicerade regler och då blir jag lätt avtänd på något som kan låta tufft men känns lite för komplicerat. Vill ju inte verka korkad liksom ;0P...
Förmodligen hade jag ju inte haft något problem med det alls och egentligen beror min okunskap på att jag inte umgåtts tillräckligt länge med goa-spelnördisar...
/ Sarisen
Matilda sa…
Sarisen >> Jag förstår dig till fullo. Dagens spel kommer med hur långa instruktionsmanualer som helst och med knepiga regler. Det är väldigt svårt även för mig att koncentrera mig. Ibland behövs det några omgångar för att jag ska greppa reglerna. Lyckades dock vinna över fem personer första gången jag spelade Seven wonders första gången, trots att jag inte hade greppat reglerna till fullo och att de hade utelämnat någon detalj...
Det positiva med att spela de här barnspelen är i alla fall att reglerna är hyfsat enkla att förstå sig på :)
Eva Maria sa…
Så härligt att ni spelar spel! Jag tycker så mycket om att spela brädspel, tiden liksom försvinner för en stund. Vi har många spel hemma (de har överlevt alla utrensningar) och ska fråga om resten av gänget här vill spela ikväll :-) Tack för inspirationen! Kram och ha det bra i Corona-tiden / Eva Maria
Matilda sa…
Eva Maria >> Kul att du blev inspirerad! Blev det något spel?
Eva Maria sa…
Nej, det blev det inte! Ingen ville spela med mig :-( Får väl muta dem med chokladpudding eller nåt. Mitt favoritspel av de gamla är Joakim von Ankas guldgrävarjakt, det fick jag som liten. Det är med en karta över Ankeborg, och sedan ska man upp i bergen och leta efter guld. Reglerna är inte helt konsekventa så man får improvisera lite! Annars gillar vi Ticket to ride. Gammelgäddan har vi också!
Matilda sa…
Eva Maria >> Vad synd, men det kanske blir en annan kväll. Ticket to ride är en ny och skoj bekantskap för mig.