Middag à la 1911: Fyllda vetebullar
Kanske har ni några överblivna semmelbullar kvar i frysen eller skafferiet? Då passar detta recept bra, i synnerhet för torra vetebullar.
3 kkp (4,5 dl) mjölk
1 kkp (1,5 dl) äppelmos
1 kkp (1,5 dl) vispad grädde
Instruktioner enligt systrarna Berquist: "Bullarne urhålkas i mitten med en tesked, doppas i god mjölk och insättas på en plåt i en ugn att brynas. Fördjupningarne igenfyllas med äppelmos och vispad grädde. Ätas med eller utan gräddmjölk."
Den här gången skickar jag med ett antal brasklappar. Bullarna jag använde var bakade efter modernt recept med smör och med en rimlig mängd nymalen kardemumma. Äppelmoset inhandlades, ska det medges, så receptet är säkert en standardiserad variant jämfört med hemgjort mos med olika sorters äpplen och kryddningar.
Instruktionerna för fyllningen var något otydlig. Skulle bullarna doppas ner ordentligt i mjölken eller mer "penslas"? Skulle de göras som en semla med lock och äppelmoset under? Eller med en grädd-mosblandning? Ska bullarna ätas varma eller kalla? Vad gör man med innandömet? För säkerhets skull gjorde vi en "semla" och en med gräddmos-blandning.
Omdöme och förbättringspotential: 1911 så var det här säkert en lyxig efterrätt, idag blir det mer som ytterligare en semla-variant. Den fyllda bullen blir väldigt mäktigt, så beräkningen på två bullar per person känns mycket om moderna bullmått används. Receptet är ett bra sätt att rädda torra bullar. Båda fyllningsvarianterna fungerade bra. Fyllningen går att variera med annat mos eller sylt om så önskas. Om du inte äter din fyllda vetebulle i eller med mjölk så kan du minska betydligt på mjölken. Om bullarna ätes varma kommer grädden smälta, så vispa gärna lite hårdare. I övrigt rekommenderas, i sann anakronistisk anda, att äta bullarna till Ulf Peder Olrogs 40-talsdänga Bullfest.
Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.
Fyllda vetebullar (4 personer)
8 runda bullar3 kkp (4,5 dl) mjölk
1 kkp (1,5 dl) äppelmos
1 kkp (1,5 dl) vispad grädde
Instruktioner enligt systrarna Berquist: "Bullarne urhålkas i mitten med en tesked, doppas i god mjölk och insättas på en plåt i en ugn att brynas. Fördjupningarne igenfyllas med äppelmos och vispad grädde. Ätas med eller utan gräddmjölk."
Den här gången skickar jag med ett antal brasklappar. Bullarna jag använde var bakade efter modernt recept med smör och med en rimlig mängd nymalen kardemumma. Äppelmoset inhandlades, ska det medges, så receptet är säkert en standardiserad variant jämfört med hemgjort mos med olika sorters äpplen och kryddningar.
Instruktionerna för fyllningen var något otydlig. Skulle bullarna doppas ner ordentligt i mjölken eller mer "penslas"? Skulle de göras som en semla med lock och äppelmoset under? Eller med en grädd-mosblandning? Ska bullarna ätas varma eller kalla? Vad gör man med innandömet? För säkerhets skull gjorde vi en "semla" och en med gräddmos-blandning.
Omdöme och förbättringspotential: 1911 så var det här säkert en lyxig efterrätt, idag blir det mer som ytterligare en semla-variant. Den fyllda bullen blir väldigt mäktigt, så beräkningen på två bullar per person känns mycket om moderna bullmått används. Receptet är ett bra sätt att rädda torra bullar. Båda fyllningsvarianterna fungerade bra. Fyllningen går att variera med annat mos eller sylt om så önskas. Om du inte äter din fyllda vetebulle i eller med mjölk så kan du minska betydligt på mjölken. Om bullarna ätes varma kommer grädden smälta, så vispa gärna lite hårdare. I övrigt rekommenderas, i sann anakronistisk anda, att äta bullarna till Ulf Peder Olrogs 40-talsdänga Bullfest.
Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.
Kommentarer
Det fanns många bullar som såg ut så när jag var liten, och min favorit var en sådan med mandelmassa i mitten. Utan grädde. :-)