Middag à la 1911: Blåbärskräm

Vissa recept från min experimentkokbok är lika dagens recept. Ingredienserna och tillagningen är snarlik, vilket tyder på att rätterna är hållbara, dvs att de följt med i tiden. Jag måste dock medge att jag aldrig tidigare tillagat kräm, endast köpt färdig frukt- och bärkräm i matbutiken. Men med tanke på hur enkelt detta är att göra själv (och billigt om man plockar bären själv) så kommer det säkert att tillagas igen. Här har vi idag ju fördelen att vi kan frysa in bär och ta fram dem under en annan årstid. 1911 var de färska bären en tidsbegränsad säsongsvara.

Blåbärskräm (för 4 personer)

Blåbärskräm.

1 liter blåbär
3/4 liter vatten
4-5 msk socker
3 msk potatismjöl

Socker och vatten kokas upp. De sköljda bären hälls i och får koka en stund. Rör ut potatismjölet i lite vatten (t.ex. i ett dricksglas) och häll sakta i bärblandningen medan du rör runt. Här tar instruktionerna slut i receptet, det enda som står är att krämen ska ätas kall med mjölk. Efter konsulterat andra recept så tas krämen från värmen när det börjar komma bubblor. Mitt tips är att ställa kastrullen/grytan i ett vattenbad för avkylning och därefter ställa in den i kylskåpet över natten då får den en mer krämig konsistens.

Omdöme och förbättringspotential: En mycket god och smakrik kräm. Den är inte särskilt söt, så troligen en bra efterrätt eller mellanmål till barn. Först upplevs krämen något rinnig, men detta förändras medan den svalnar och än mer när den får stå till dagen därpå i kylen. För den som vill ha ännu mer krämig konsistens så kan man minska på vattenmängden något (eller hälla i lite mer bär). Bara tummen upp på detta recept!

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911.  

Kommentarer