Middag à la 1911: Lingonsylt

Det finns säkert lika många lingonsyltrecept som det finns syltkokare. Givetvis finns det ett från 1911 som således behövdes undersökas. 

Lingonsylt

Lingonsyltburkar för några månaders behov.

8 liter lingon
1 kg socker*
1/2 liter vatten

 *Angående sockermängd, så här står det i receptet:

"Lingon hålla sig utan någon tillsats av socker. Men då de äro för sura att äta osockrade, är det bäst och även mest ekonomiskt att använda något socker vid kokningen.  Sockermängden bestämmes av bärens användning. Ovanstående recept gäller pannkakssylt. Till grötsylt bör mindre socker tas, till salladslingon något mera."
Jag gjorde halva satsen och med de angivna sockerproportionerna. Till skillnad från hur jag kokat lingonsylt tidigare ska man här koka upp socker och vatten först. Därefter lägger man i bären som får koka en kvart under omrörning. Det står ingenting om att ta bort skum. Istället för att hälla upp i krukor och "överbindes kallt", använde jag återanvända glasburkar som värmts i ugn på 100° i tio minuter (locken kokades i vatten).

Omdöme och förbättringsförslag: Ofta tänker jag på hur vår smakpalett förändrats över tid, hur olika smakpreferenser ändras beroende på samhällets förutsättningar och möjligheter. Jag tyckte att sylten var lagom syrlig för såväl gröt som ugnspannkaka och vet inte om jag skulle vilja ha den "surare". Detta kan förstås bero på lingonmängden, men också hur jag säkert vant mig vid en viss sötma i sylter överlag.  Exakt varför sockret skulle göra lingonkoket mer ekonomiskt är jag lite fundersam över. Kanske håller sylten lite längre? Och varför man skulle vilja ha sötare lingon till sallad förstår jag inte alls.

Möjligen blev denna sylten något vattnig. Jag skulle minska vattenmängden. Sambon ville mixa bären med visp för att få en tjockare sylt, men eftersom vispning inte nämns i receptet och de inte hade elvisp 1911 var det veto på detta.

Receptet är hämtat från Hemmets kokbok: Praktisk ekonomisk hjälpreda för sparsamma hem (1911) av Elin Bergquist och Jenny Bergquist. Läs mer om mitt mathistoriska experiment i det första middags-inlägget. Alla hittills tillagade recept finner du samlade under etiketten Middag à la 1911

Kommentarer