Historisk mat på moderna fat: Morotsplättar (1941)

Jag undrar om det finns någon annan maträtt som är så gångbar oavsett tidsperiod som plättar och pannkakor? Att blanda i morötter eller andra grönsaker har säkert mången förälder gjort, men här kommer ett äggfritt recept från krigtiden när råvaror kunde vara dyra och svåra att få tag i.

Morotsplättar (4 personer)

Morotsplättar och morotspannkakor och karottunderlägg med morötter.


3/4 liter mjölk
2 1/2 kkp (3,75 dl) vetemjöl
salt
socker
1 1/2 msk smör eller annat matfett
2-3 morötter, ca 250 gram
3/4 tsk bakpulver
1 tsk potatismjöl

Vispa samman mjöl och mjölk tills den är "blank och jämn". Smält smöret och blanda ner tillsammans med salt och socker (exakta anvisningar saknas så blanda i efter behag, eller avstå, jag tog ca 1/2 tsk salt och 1 1/2 msk socker). Låt smeten vila i drygt en timme så att mjölet sväller. Blanda bakpulver och potatismjöl. Riv morötterna (jag använde fina sidan av rivjärnet) och blanda i smeten tillsammans med pulverblandningen.

Smet till morotsplättar.

Vispa smeten kraftigt innan gräddning. Grädda tunna plättar.

Gräddning pågår.

Servera genast med lingonsylt.

Färgkoordinerad dukning.

Omdöme och förbättringspotential: Det är ju alltid gott med plättar och pannkakor, även denna gång. Att de är äggfria märks inte. Jag skulle rekommendera lite extra smör i smeten alternativt att smöra laggen ofta så att det inte fastnar. Att göra tunna plättar är något av en utmaning, i synnerhet med hjärtformade plättlagg, så det kan vara värt att köra pannkakslaggen parallellt. Sambon tyckte detta var gott och tog fram hela syltarsenalen (dvs även blåbärssylt och rödvinbärssylt).

Reflektion: Alltså det här med att pannkakor och våfflor ska ätas nygräddade. Men det "går" ju som inte att äta ståendes vid spisen så det blir ju att de hamnar på hög tills det mesta är färdiggräddat. Jag börjar förstå alla som berättar om äldre generationers kvinnor som aldrig satt och åt med familjen utan stod och donade i köket. Och det är något av ett mysterium kring beräkningar av pannkakor per pannkakor, de verkar alltid på tok för snåla! (I alla fall om en envisas med att ha det som huvudrätt och inte efterrätt...)

* * *

Receptet är hämtat ut Dyrtidsmat (1941) en receptsamling utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala vid P. A. Nordstedt & söners förslag i Stockholm. Samlingen tycks ha getts ut i minst ytterligare tre upplagor innan andra världskrigets slut. Förordet riktar sig till de "som sträva efter att uppfylla statsmyndigheternas uppmaning att sänka standarden när det gäller matfrågan". Priset var då 2 kronor, vilket motsvarar ca 47 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer