Historisk mat på moderna fat: Rabarbertårta (1923)

Jag älskar rabarber och tigger bokstavligen till mig rabarber under sommaren. Oftast blir det smulpaj eller en kaka. En gång blev det rabarbersago. Denna gången hade vi fått tag i så mycket syrliga stjälkar att det behövdes lite variation. Utöver rabarbermarmelad med morötter, som jag nyligen bloggade om, blev det även tårta! Detta recept hade faktiskt fotografier som visade hur tårtan skulle se ut, men tro mig, de skriftliga instruktionerna var så knapphändiga att det ändå blev en del gissningar.

Rabarbertårta

Rabarbertårta med maräng.

1 hekto margarin (jag använde smör)
50 gram socker till degen + 1 kkp (1,5 dl) till rabarbern + 8 msk till marängen
1 ägg till degen + 3 äggvitor till marängen
2 kkp (3 dl) mjöl
1 kg rabarber

Obs! Jag gjorde halv sats, så tårtan borde bli betydligt större än vad det ser ut på bilderna om du gör efter anvisningarna.

Tårtbotten: Rör margarinet vitt med sockret. Vispa upp ägget med en gaffel och tillsätt i margarinblandningen. Rör sist i mjölet. Anvisningarna är att hälla smeten i en kall stekpanna som kan placeras i ugnen, men det går lika bra med en ugnsform med löstagbar kant eller att smöra en ugnsform med fast kant. Jag tyckte att det blev mer av en deg än en smet. Gräddningsanvisningarna var obefintliga, men ca 15-20 minuter i 200° verkade fungera bra.

Dags för gräddning av tårtbotten.

 När kakan är färdig stjälper du upp den på en plåt.

Färdiggräddad tårtbotten.

Rabarbern: Nästa steg är att breda över rabarberkompotten. Vänta här nu, tänker du, vadå för kompott? För mig är kompott något som kokas ihop, således kokade jag rabarbern med socker i drygt 10 minuter tills den fått en kompottig-konsistens. Men tittar man på fotografiet i boken ser det nästan ut som att ganska stora rabarberbitar lagts direkt på tårtbotten. Så möjligen skulle det gå att röra ihop socker och rabarber och lägga på direkt.


Tillagad rabarberkompott som bredes ut över tårtbotten (bild saknas på detta).
Marängen: Hur man gör en maräng antas det att receptläsaren vet, för inga instruktioner ges. Lättaste är att vispa upp äggvitorna med en elvisp och röra ner sockret. Det finns massor av tips på nästet om hur man gör perfekt maräng, så jag hänvisar helt enkelt till dem. Garnera kakan med maräng med hjälp av en spritsduk eller vad du än har tillgängligt.

Dags för gräddning.
Ställ in plåten i ugnen och grädda tills marängen fått en "gulbrun" färg. Överför tårtan försiktigt till ett kakfat. Serveras varm eller kall med grädde eller vaniljssås.
Rabarbertårtan uppifrån. Garnera efter eget tycke.

Omdöme och förbättringspotential: Det här är i grunden en enkel tårta att tillaga (när man väl avkodat instruktionerna). Den smakar gott och är kanske som godast när den fått svalna något. Jag skulle tro att rabarbern enkelt kan bytas ut mot exempelvis krusbär eller jordgubbar, kanske också röda vinbär skulle gå bra. Det kan bli ganska sött, så det passar bra med syrlig fyllning. Det går så klart också bra att dra ner på sockret.

Ursprungsreceptet i Smakliga maträtter och delikata bakverk.

Reflektion: Det är intressant att vissa rätter i denna kokbok har bilder. Flera av de kokböcker och kokhäften jag använt mig av det här halvåret har väldigt lite bildinstruktioner. Några bilder illustrerar teknik eller tillvägagångssätt, men de flesta tycks snarare vara en slags idealbild att efterlikna

* * *

Receptet är hämtat ur Smakliga maträtter och delikata bakverk: Utvalda recept (1923). Förordet är skrivet av den - som jag förstått det - kända hemkonsultenten och Husmoder-skribenten Thora Holm-Lundberg (läs mer i Svenska män och kvinnor: Biografisk uppslagsbok). Boken är utgiven av Nordiska boktryckeriet men bakom står onekligen producenten av Mustads Solo-Grädd och Mustads Bästa Växt (margarinsorter), sannolikt Mustads margarinfabrik.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer