Historisk mat på moderna fat: Vinbärs- och äppelmos (1948)

Vi försökte rädda lite vinbär och äpplen på gården innan allt blev övermoget eller ruttet. Då kom detta recept väl till pass. Det som man ska ha i åtanke är att det inte blir som äppelmos, utan mer som sylt.

Vinbärs- och äppelmos

 

Vinbärs- och äppelmos på gröt.
4 liter (2 kg) röda vinbär eller svarta vinbär (jag använde röda)
2 kg äpplen (jag använde Malus Rescue, barnäpple)
Vatten
500-600 gram syltsocker till varje liter (1 liter = 1 kg) passerat mos (jag använde hälften syltsocker, hälften vanligt strösocker)

Malus Rescue (barnäpple), en äppelsort som inte blir särskilt stor.
Rensa och skölj vinbären. Skölj äpplena och skär dem i bitar. Lägg bär och frukt i en stor kastrull/gryta. Häll på lite vatten, mindre än vad du tror behövs, endast så pass mycket så det inte bränner fast.

Koka bär och frukt.
 

Låt koka upp "hastigt" med lock, ta sedan av locket. När frukten är riktigt sönderkokt är det dags att passera (jag använde stavmixer, trots att det troligen inte fanns på 40-talet).

Mät eller väg moset. Tips är att antingen använda gryta där man ser hur mycket som rymmer i grytan, eller att ha vägt den tomma grytan innan syltkoket påbörjats. Låt koka moset i drygt 15 minuter. Lägg i sockret och koka under omrörning. Det rekommenderas att använda en träslev med långt skaft för omrörning. Moset är klart när det tjocknat och "ser glansigt ut". Vill man ha ett fast mos så ska man eftersträva att moset "flockar sig från sleven" (vad det innebär lyckades jag inte lista ut).

Moskok efter passeringen.

Häll upp i varma rena burkar. Enligt receptet ska burkarna paraffineras när de är kalla. Förvaring bör vara svalt, torrt och mörkt.

Alternativ: Har man inte färska vinbär kan man använda det som blir över i silduken efter man gjort vinbärssaft eller vinbärsgelé. Det ska även gå att ersätta äpplen med resterna från äppelgelé.

Omdöme och förbättringspotential: Det här receptet kommer så klart påverkas av mängden socker du har i samt vilken sorts äpplen du använder. Moset blev som sagt lite mer som sylt, vilket kan förstås skyllas på stavmixern, äppelsorten eller att jag u ekonomisk anda blandade syltsockret med vanligt strösocker. Syrligt och gott. Fungerar fint till gröt och säker till yoghurt. Det borde även gå bra att använda som fyllning till tårta eller rulltårta.

* * *

Receptet är hämtat ur Stora kokboken: Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor (utgiven av Wezäta 1948). Detta tycks vara 15:e upplagan av en bok som först utkom 1940 och tycks ha utkommit i minst 25 upplagor till och med 1960. 

Redaktörer var skolkökslärarinnorna Edith Jonsson-Ekegråd och Britta Hallman-Haggren. Edith har vi tidigare mött som författare till Goda pepparkakor och annat gott. Britta tycks ha utgivit några receptsamlingar till, men inte lika många som Edith.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer