Historiskt mysterium: Brännvinspost

Att alkohol påverkar omdömet påstås det som bekant. Enligt nedanstående citerad artikel har tydligen blott tanken på alkohol sådan påverkan att det kan skapa massförvirring.

Brännvin för 80 öre litern gav posten god förtjänst.
Privat till Dagens Nyheter.
BORLÄNGE, måndag.
    Postfunktionärerna vid postkontoret i Borlänge ha under de senaste dagarna stått inför något som mycket liknat ett mysterium, men som nu till sist blivit klarlagt och det på ett sådant sätt att inte bara postmännen utan hela svenska folket bör kunna få sig ett gott skratt.
    Till en firma i Duvnäs, "Vin- och spirituosahandeln i Gagnbro", har sedan någon tid anlänt ett ganska stort antal brev, vilka emellertid av poststationsföreståndaren på platsen insänts till kontoret i Borlänge, då firman upphörde att existera redan år 1904. Breven återsändes som sagt, men det hjälpte inte mycket, då varje dag medförde nya laddningar, där det också fanns rek, innehållande pengar. Någon rimlig förklaring tycktes inte ges till att det plötsligt började komma buntar av post till firman, som givetvis under de senaste decennierna inte haft korrespondens med några kunder.
    Emellertid kom på måndagen en av posttjänstemännen av en ren händelse att upptäcka orsaken till mysteriet. I sista numret av tidningen "Vi" finns nämligen bl. a. ett uppslag under rubriken "Så var det 1899", där man också kan se följande annons:
    "Brännvin, absolut 10-dubbelrenat, vid köp av minst 20 liter, 80 öre pr liter. 11 helbuteljer cognac erhålles för 10 kr,, 22 helbuteljer cognac erhåller för 20 kr., 60 helbuteljer cognac för 50 kr. Vin- och spirituosahandeln i Gagnbro, adress Duvnäs".
    Denna annons ha åtskilliga personer lagt märke till, och det kan ju vara förklarligt nog, men att de i glädjen inte observerat att det gällde 1899 är ju mera egendomligt. Det ha de i alla fall inte gjort, varför reklamationskontoret nu får en del extra besvär. (Dagens Nyheter 1939-05-23)
Det fanns alltså anledning även "förr i tiden" vara både källkritisk och observant på det som lästes i tidningen. Nog allt kan man dra på smilbanden åt händelsen. Jag föreställer mig att de hade skrattfest på postkontoret.

Kommentarer