Historisk mat på moderna fat: Blåbärssoppa (1946)

Blåbärssoppa föreställer jag mig som en svensk institution, kanske på grund av att det serveras på Vasaloppet. Jag kan inte erinra om mig om att någon i min närhet har gjort egen soppa, det är nog mest färdigköpt som jag har mött, precis som det var med nyponsoppa. Men det visar sig att blåbärssoppa är väldigt enkel att tillreda.

Blåbärssoppa

Blåbärssoppa.

3/4 liter färska bär, ca 4 hekto (fungerar säkert med frysta) eller 3dl inlagda blåbär eller 40 gram torkade blåbär
1,2 liter vatten
3/4 dl socker (60 gram)
1 1/2 msk potatismjöl (20 gram)

Observera att om man använder torkade blåbär så rekommenderas att de läggas i 1,4 liter vatten en dag innan tillagning.

Koka upp vattnet. Lägg i rensade bär och socker. Låt koka tills bären är mjuka. Red med potatismjöl (dvs häll sakta under rörning på potatismjöl upprört i vatten).

Blåbärskok pågår.

Soppan "slås upp" och låtes svalna.

Omdöme och förbättringspotential: Receptet är ju i grunden rätt enkelt och tydligt, men det uppstår ändå en del frågor. Ska bären vara kvar eller silas bort? Vad menas egentligen med "slås upp"? Hur tjock ska soppan bli? Hur kall ska den serveras? Hur ska den serveras – i mugg eller skål? Svaren bör nog sammanfattas med "kör på känsla och egen preferens.

Soppan blir god och något mindre söt än köpesoppor. Jag gjorde en lite mindre sats så jag är osäker på om jag fick i tillräckligt med potatismjöl för att få rätt tjockhet. Men, det är väl strunt samma ifall den blir på gränsen mellan dryck och soppa när det smakar gott. Att den ska svalna hör nog till att den ska bli lite tjockare, men annars föredrar jag faktiskt varm blåbärssoppa. Eller ännu bättre: blåbärskräm.

* * *

Receptet är hämtat ur Kokbok: Recept samlade och utarbetade vid Statens skolköksseminarium till ledning för skolans elever av Ingeborg Walin, Ingeborg Schager och Ebba Virgin (elfte omarbetade upplagan, 1946). Boken är utgiven av Norstedt. Priset var 3, 75 kronor vilket i dagens penningvärde ca 85 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan utkom 1896. Andra upplagan gavs ut 1898 och finns digitaliserad via Alvin.

Statens skolköksseminarium (grundat som Högre lärarinneseminariet) var en hushållsskola med anor från slutet av 1800-talet (källa: Riksarkivet). Vid denna upplaga har Ingeborg Walin (1868-1936) gått bort. Tillsammans med Ingeborg Schager (1872-1947) klev Ebba Virgin (1901-1995) in som medarbetare. Både Ingeborg Walin och Ingeborg Schager tycks ha varit med på Högre Lärarinneseminariet från början och har varit viktiga personer inom verksamheten och för hushållsutbildning i stort. Läs mer om Ingeborg Schager och Ingeborg Walin på Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Även Ebba Virgin var hushållslärare, därefter anställd och sedermera byrådirektör på Skolöverstyrelsen. Hon var bland annat initiativtagare till att även pojkar skulle få huslig utbildning (källa: DN).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer