Historiskt mysterium: Att gifta sig under falskt namn

Ni kanske minns ett långt historiskt mysterium från 1950 om en man som gift sig med en mystisk dansk-tysk kvinna och ville veta vem han hade gift sig med. 1951 dyker det upp ett annat liknande mysterium där det är en mystisk tysk man som står i centrum. Det kanske kan spekuleras i att många människor efter andra världskriget kände behov att skapa en ny persona och påbörja ett nytt liv, men här kanske det snarare var en strategi för att hantera polisväsendet.

Mystisk tysk förbryllar polisen
Gifte sig här under falskt namn

Från Dagens Nyheters korrespondent
HÄLSNINGBORG, tisdag.
    Utlänningspolisen i Hälsingborg är för närvarande sysselsatt med att försöka skingra mystiken kring en tysk som inte kunnat identifierats. Mannen har vistats i Sverige under falskt namn och suttit häktad i Hälsingborg en månad, men vägrar att uppge vad han heter och varifrån han kommer. Inte heller hans svenska hustru vet vem han är.
    Mycket möjligt är att man har att göra med en internationell skojare. För några år sedan stal tysken och en kumpan en lustjakt i Göteborgs hamn. De två blev sedan fast i Holland och skickades med flyg tillbaka till Sverige.
    Tysken kom till Sverige 1944 som flykting. Han har begått flera kupper, bl. a. en i Halmstad. I Hälsingborg gifte han sig med en svenska och uppgav falskt namn. Han hade lagt sig till med ett adligt tyskt namn och lurade såväl sin hustru som myndigheterna. Mannen uppgav att han var tysk officer och att han som 18-åring blev nedskjuten vid en luftstrid över Danmark.
    Hälsingborgspolisen har kunnat konstatera att mannen varken är av adelssläkt eller officer. Han har efter förhör erkänt att han helt enkelt lagt sig till med ett adelsnamn. Han uppgav sedan vid förhör ett annat namn men vidhöll hela tiden sina uppgifter om att han är från Östtyskland. Polisen ställer sig mycket tvivlande till alla hans uppgifter och anser att man fått att göra med en ny mystisk hr X. (Dagens Nyheter 1951-01-24)
Det som inte framgår i artikeln är hur hustrun reagerade och huruvida de nya uppgifterna påverkade äktenskapet. Jag utgår från att vissa frågor gällande tillit och ärlighet kommit på bordet. Vid denna artikels pressläggning går det att anta att den senaste månaden varit svårt att reda ut eventuella äktenskapsproblem då maken suttit hos polisen.

Kommentarer